Veliki rast kapitalizacije – TOP 100 svjetskih firmi

Veliki rast kapitalizacije – TOP 100 svjetskih firmi

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15 % u odnosu na stanje 31. mart 2017., prema PwC-ovom objavljenom poretku 100 najvećih svjetskih poduzeća, Global Top 100.

Ovo povećanje nastavlja se na porast od 12 % iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne finansijske krize na ovamo bilježi rast iz godine u godinu.

Za rast od četrdeset osam posto u protekloj godini zaslužne su američke firme, zahvaljujući stabilnim gospodarskim uvjetima i vodećem položaju u tehnološkom sektoru. Europa bilježi porast tržišne kapitalizacije već drugu godinu za redom, uz nepromijenjeni tržišni udio.

Već četvrtu godinu za redom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća (54 poduzeća, za razliku od 55 u 2017. godini). SAD također drži 61% ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad s lanjskih 63%.

Amazon je najuspješnija firma prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 % u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske firme: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 % i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 %.

Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su firme Microsoft, Alphabet i Apple.

Unatoč šestom mjestu u poretku u smislu apsolutnog rasta vrijednosti, Apple i dalje ima najbolji početni položaj po pitanju tržišne kapitalizacije i to sedmu godinu za redom. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mjesto smanjila se za 25 %, zabilježivši pad s lanjskih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara.

Apple je također dioničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara).

JP Morgan Chase zauzima drugo mjesto prema raspodjeli vrijednosti s 24 milijarde dolara, zabilježivši porast od 18 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači pred finansijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mjesto. Tri najveća poduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora – Apple, Alphabet, Microsoft – a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao s lanjskog šestog mjesta.

Europska poduzeća osobito je teško pogodila globalna finansijska kriza prije deset godina, otkada njihova tržišna kapitalizacija doživljava oscilacije. Međutim, tokom prošle godine Europa je nastavila s postepenim oporavkom, pri čemu se broj europskih poduzeća među najvećih 100 povećao za jedno, s 22 na 23 poduzeća, uz ukupni porast od 331 milijarde dolara ukupne tržišne kapitalizacije.

Unatoč ovom poboljšanju, Europa još uvijek nije dostigla razinu iz 2010. godine kada su 33 europska poduzeća bila uključena u poredak 100 najvećih. A njezin tržišni udio od 17 % u 2018. godini, bez obzira što se nije promijenio u odnosu na 2017. godinu, što je pad s 27 % koliko je iznosio 2009. godine.

Tržišna kapitalizacija trgovačkih društava iz Kine uključenih u 100 najvećih skočila je za 57 % u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je 12 kineskih društava ušlo među 100 najvećih, dok ih je prošle godine bilo 10. Hong Kong je također povećao broj svojih poduzeća s jednog u 2017. na ovogodišnja tri poduzeća.

Prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, Tencent je vodeće kinesko društvo u 2018. drugu godinu za redom, a drugo najuspješnije nakon Amazona, povećavši svoju vrijednost za 82% odnosno na 496 milijarde dolara. Alibaba je drugo najuspješnije kinesko poduzeće i treće sveukupno, povećavši svoju vrijednost za 75% na 470 milijardi dolara.

Ova značajna povećanja pogurala su obje firme među 10 najvećih u pogledu tržišne kapitalizacije, pri čemu je Tencent zauzeo peto, a Alibaba sedmo mjesto.

O autoru

Srodni članci