Veliki potencijal bh. voća i povrća

Veliki potencijal bh. voća i povrća

Proizvodnja voća i povrća je jedan od značajnih sektora u bh. poljoprivredi. U ovoj oblasti u posljednjih nekoliko godina zabilježen je veliki porast u proizvodnji, pogotovo u podsektoru jagodastog voća.

Jedan od razloga ovakvog stanja jesu svakako značajne investicije na području cijele BiH.

Ukupna proizvodnja svježeg voća i povrća u 2012. godini iznosila je 150 miliona KM, od čega je 40% plasirano na inostrano tržište. Od voćarskih kultura, najzastupljenije su: šljiva, jabuka, kruška, grožđe, malina, jagoda, trešnja i šumski plodovi. Kada je riječ o povrtlarskim kulturama prednjače: krompir, kupus, krastavac, paradajz i paprika. Najviše se izvozi svježa šljiva, smrznuta i svježa malina, šumski plodovi, trešnja, kornišoni, paradajz i krompir. Četiri proizvoda za koje BiH ima značajan suficit u trgovinskoj razmjeni sa ostalim zemljama su: šljiva, malina, trešnja i krastavac kornišon.

S ponosom možemo istaći kako većina proizvođača prati savremene trendove, kao i tehnologije koje se danas koriste u ovoj proizvodnji. Također, primjenjuju se i standardi koje zahtijevaju kupci iz zemalja članica EU, kao što je GlobalGAP. Danas se ovaj sektor može pohvaliti i korištenjem visoko sofisticirane opreme, pogotovo u preradi voća, gdje pojedine firme raspolažu najmodernijom opremom koja je trenutno dostupna.

Novine u sektoru

Posebno je pozitivno i ohrabrujuće to što je u posljednje tri godine došlo do uvođenja novih kultivara i vrsta u primarnoj proizvodnji na području BiH. Radi se o jednogodišnjoj malini, aroniji, američkoj visokožbunastoj borovnici, višerodnim jagodama, kamčatkama, trešnjama, itd. Prednost novih sorti i voćnih vrsta ogleda se u produženju sezone u kojoj je dostupno svježe voće i povrće, a uz kvalitetne hladnjače većina proizvoda dostupna je tokom cijele godine.

Naša zemlja se može pohvaliti i razvijenom proizvodnjom sadnog materijala voća, kao i presadnica povrća, te u dobroj mjeri zadovoljava vlastite potrebe za širenjem proizvodnje. Ovdje se ističe podsektor jagodastog voća i krošnjastog voća. Neki od domaćih proizvođača ostvaruju, po prvi put, i izvoz sadnog materijala u zemlje u regiji, što do sada nije bio slučaj.

U nastavku Vam predstavljamo 35 vodećih bh. izvoznika u sektoru voća i povrća.

      Izvor: Publikacija „Sektor voća i povrća u Bosni i Hercegovini“ (pripremili: USAID/Sida FARMA projekat,                     Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i SIPPO)

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci