Velika Britanija bi zbog Brexita mogla da izgubi položaj vodećeg tržišta podataka u Europi

Velika Britanija bi zbog Brexita mogla da izgubi položaj vodećeg tržišta podataka u Europi

Podaci pokazuju da bi VB zbog Brexita mogla da izgubi 79 milijardi dolara vrijedno tržište podataka u Europi, prenosi Bloomberg.

Britanska ekonomija bi mogla da izgubi prihod od čak 67 milijardi eura na godišnjem nivou, zato što nije uspjela da izbori svoju poziciju u pregovorima sa EU oko Brexita, kako bi zadržala pristup europskom tržištu podataka.

Velika Britanija trenutno raspolaže najvećim tržištem podataka u Europi, u vrijednosti od oko 13 milijardi eura u 2016. godini, prema podacima „IDC Europe“, kompanije za istraživanje tržišta. Prije nego što je Velika Britanija glasala za izlazak iz EU 2016. godine, Europska komisija je prognozirala da će se ta procjena duplirati do 2020. godine.

Ali s obzirom na to da britansko tržište zavisi od slobodnog protoka podataka između Britanije i EU, ta zemlja je u procesu ažuriranja svojih zakona o zaštiti podataka, tako da oni budu ekvivalentni novim europskim propisima koji stupaju na snagu 2018. godine, a to bi trebalo da omogući nastavak protoka informacija i nakon Brexita.

U izvještaju se još navodi da bi problem mogao nastati ako se pravila zaštite podataka VB kasnije budu razlikovala od pravila Unije. EU nastavlja sa naporima da uskladi regulaciju podataka u svim zemljama članicama, u cilju stvaranja digitalnog jedinstvenog tržišta. Kakav pristup ovom tržištu bi imalo Ujedinjeno Kraljevstvo – još uvijek je vrlo neizvjesno, navodi se u izvještaju.

VB ima priliku da kreira regulatorni okvir za protok podataka, koji bi bio još pogodniji za poslovanje od postojećih pravila i mogao bi da pomogne kreiranju novih aranžmana za razmjenu podataka sa zemljama kao što je SAD, svjetski lider na tržištu razmjene podataka.

Agencije/V.P.

 

O autoru

Novinar portala

Srodni članci