Veća sklonost riziku podržala euro

Veća sklonost riziku podržala euro

Euro je u ponedjeljak ojačao na međunarodnim tržištima, a dolar je oslabio, jer su ulagači ponovo skloniji poduzimanju rizika nakon snažnih podataka s američkog tržišta rada i stišavanja strahova od mogućeg trgovinskog rata.

Eurom se u takvoj atmosferi trgovalo po 1,2328 dolara, što znači da je ojačao za 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak. Kurs zajedničke europske valute se drži i dalje ispod najviših nivoa u tri godine od 1,2556 dolara, koje je nakratko dosegao u februaru.

Dolar, čija cijena obično pada kad ulagači manje zaziru od rizičnijih investicija, u međuvremenu je oslabio, skliznuvši za 0,1 posto prema korpi drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta. Američka valuta je u takvim okolnostima prema japanskoj oslabila za 0,3 posto, na 106,51 jena.

Budući da se u Europi ne očekuje objava ključnih ekonomskih pokazatelja, u fokusu tržišta bit će današnji sastanak ministara finansija eurozone. Tržišta će najviše zanimati njihovi komentari vezani za trgovinski protekcionizam nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina.

Premda je euro oslabio prošle sedmice pod utjecajem komentara iz Europske centralne banke (ECB), koji su bili više usmjereni labavljenju monetarne politike nego se očekivalo, trgovci su podržali jačanje eura jer očekuju da će ulagači nastaviti s ulaganjima u eurozonu zbog oporavka tamošnjih ekonomija.

Na dobitku su jutros bile i valute koje nose veće prinose, poput australskog i novozelandskog dolara, a ojačala je i britanska funta, za 0,2 posto prema američkom dolaru, na 1,3871 dolara.

Što se jena tiča, tržišni sudionici su kazali da su aktuelna politička zbivanja u Japanu donekle prigušila jačanje dionica na japanskom tržištu, a pružila određenu podršku jenu.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci