Vaša sposobnost da ignorišete pomaže Vam da se koncentrišete

Vaša sposobnost da ignorišete pomaže Vam da se koncentrišete

Istraživanje koje su sproveli naučnici Johns Hopkins Univerziteta otkriva kako ljudski um vizuelno obrađuje složene podatke.

Uobičajeno shvatanje je da, ako ste u potrazi za nečim, možete to pronaći brže ukoliko znate šta tražite. Međutim, ova nova studija nudi potpuno drugačiji pogled. Znajući šta ne tražite može, također, biti od pomoći i donijeti Vam odgovore za kojim tragate. Način na koji funkcioniše naš um zaista je čudesan.

U eksperimentima, istraživači su zahtijevali od učesnika da traže velika slova “B” ili “F” na kompjuterskom ekranu punom ostalih slova koja su bila u različitim bojama. Učesnicima je data informacija o boji slova. Naprimjer, slovo “B” nije trebalo biti crvene boje. U nekim slučajevima ispitanicima nije data nikakva informacija o boji.

Zanimljiv rezultat je taj što su u stotinama testova učesnici kojima je data jedna boja koju će konstantno igorisati kroz eksperiment pronašli tražena slova vrlo brže za razliku od drugih kojima nije rečeno koju boju da eliminiraju. Podaci studije su pokazali da ignorisanje igra veliku ulogu u procesu koncentracije.

U narednom primjeru možete vidjeti o čemu se zapravo radi. Pronađite slovo T koje nije crvene boje i uvjerite se koliko ćete to brže uraditi eliminacijom jedne boje.

DisplayPressRelease-1200x900

www.forbes.com

O autoru

Srodni članci