Uvoz igračaka u EU u 2016. pet puta veći od izvoza

Uvoz igračaka u EU u 2016. pet puta veći od izvoza

Uvoz igračaka u Europsku uniju prošle godine je bio pet puta veći od izvoza, a najviše se uvozilo iz Kine, dok se među zemljama izvoznicama izdvojila Češka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

EU je prošle godine uvezla igračke ukupne vrijednosti gotovo 7,2 milijarde, a izvezli su ih u ukupnoj vrijednosti od samo 1,5 milijardi eura, utvrdili su u Eurostatu. Daleko su se najviše uvozile igračke iz Kine, na koju je u 2016. otpadalo 85 posto ukupnog uvoza. Slijedi Hong Kong s udjelom u ukupnom uvozu igračaka u EU od četiri posto, te Vijetnam s dva posto.

Destinacija više od četvrtine europskog uvoza igračaka bila je prošle godine Velika Britanija, s udjelom u ukupnom uvozu od 27 posto, odnosno 1,96 milijardi eura. Druga na listi uvoznika je Njemačka s udjelom od 16 posto, ili 1,11 milijardi eura, a treća Holandija s 10 posto.

Ukupno na te tri zemlje otpada više od polovine uvoza igračaka u EU u 2016, navode u Eurostatu.
Hrvatska je s udjelom u uvozu igračaka u EU u 2016. godini od 0,24 posto ili 17,26 miliona eura bila u donjem dijelu liste.

Još su manje vrijednosti uvoza u 2016. bilježile Slovenija, Estonija, Kipar, Malta, Latvija i Luksemburg vrijednost čijeg je uvoza igračaka iznosila samo 2,7 miliona eura, pokazuju podaci Eurostata.

U statističkom uredu pritom napominju da je ukupna vrijednost uvoza igračaka u EU u proteklih 10 godina porasla čak 70 posto.

Češka najveći izvoznik

Glavne destinacije izvoza igračaka iz EU u 2016. su bile Švicarska i Rusija, s udjelima u ukupnom izvozu od po 15 posto. Slijedi SAD s 13 posto udjela, navode u Eurostatu.

Zajedno su te tri zemlje bile odredišta gotovo polovine igračaka izvezenih 2016. godine iz EU mjereno vrijednošću izvoza, dodaju.

Najveći izvoznici igračaka su bili Češka, s udjelom u ukupnom izvozu igračaka od 32 posto (470 miliona eura), i Njemačka, s udjelom od 20 posto (291 milion eura). Ukupno su te dvije zemlje činile više od polovine izvoza igračaka iz EU u 2016. godini.

Hrvatska je pri dnu liste s udjelom u ukupnom izvozu igračaka iz EU u prošloj godini od samo 0,16 posto (2,3 mili0na eura). Još je manja bila vrijednost izvoza igračaka na Kipru, u Luksemburgu i Irskoj gdje je iznosila samo 957 hiljada eura, pokazuju podaci Eurostata.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci