Uspjeh hrvatskih genijalaca: Njihovu aplikaciju mjesečno koristi 15 miliona ljudi

Uspjeh hrvatskih genijalaca: Njihovu aplikaciju mjesečno koristi 15 miliona ljudi

PhotoMath, edukativna mobilna aplikacija koja uz pomoć kamere prepoznaje matematički zadatak te nudi rješenje i objašnjenja postupka, uskoro bi mogla doseći velikih 100 miliona korisničkih preuzimanja.

Naime, kako je potvrdio Damir Sabol, osnivač i vlasnik istoimene kompanije registrovane u Sjedinjenim Američkim Državama, na Google Playu broje nešto manje od 50 miliona preuzimanja svoje aplikacije, dok su korisnici Appleovih pametnih telefona PhotoMath preuzeli otprilike 40 miliona puta. Međutim, Sabol ističe kako im je znatno važnija brojka aktivnih korisnika, odnosno onih koji u mjesec dana barem jednom otvore i koriste aplikaciju.

“Trenutno imamo oko 15 miliona aktivnih korisnika u svijetu. Mi smo fokusirani upravo na njih i na to da aktivnim korisnicima nudimo kvalitetan proizvod”, istakao Sabol koji uz PhotoMath vodi i drugu IT kompaniju Microblink.

Aplikacija koja se svojevremeno, krajem 2015. godine, nalazila na samom vrhu iTunes liste 100 najpopularnijih besplatnih aplikacija, do danas se zadržala u ovih top 100.

Još uvijek je besplatna za korištenje, ali Sabol je najavio da će od ove jeseni krenuti s eksperimentisanjem i istraživanjem kako ju monetizovati. Najvjerovatnije će se raditi o uvođenju dodatnih opcija i naprednih funkcija, dio kojih će se početi naplaćivati, a Sabol je istakao i da im je cilj dodatno da poboljšaju iskustvo učenja kroz korištenje njihove aplikacije. Ipak, ono što aplikacija sada nudi besplatno, tako bi trebalo i ostati.

bankar.me

O autoru

Srodni članci