Uskoro analiza o mogućim posljedicama turbulencija na tržištu čelika

Uskoro analiza o mogućim posljedicama turbulencija na tržištu čelika

Sekretar Udruženja metalurgije i prerade metala Privredne komore RS Pero Ćorić je izjavio za Srnu da će do srijede, 18. jula, biti urađene analize o tome kako bi se na proizvodnju čelika u BiH mogla odraziti odluka EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija.

Ćorić je naveo da analiza treba da pokaže koliko je jedini proizvođač čelika u BiH – preduzeće ArcelorMittal zastupljeno na tržištu EU i koliko domaća proizvodna preduzeća rade čeličnih dijelova koji se izvoze u EU.

“Te aktivnosti je započelo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i do kraja sedmice BiH bi trebalo da uputi EU konačan odgovor o ovom pitanju”, rekao je Ćorić.

On je naveo da je BiH mali proizvođač koji ni u kom slučaju ne može narušiti nikakve odnose u EU, ali da ne bi trebalo biti ni većih posljedica po BiH, te da je potrebno vidjeti koliko je čelika uvezeno, a koliko izvezeno.

Ćorić je naglasio da bi posljedice moglo jedino da osjeti ArcelorMittal.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović je zatražio da se što hitnije reaguje na najavljenu odluku EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovor Brisela na potez SAD-a, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Iz ovog ministarstva ranije je saopšteno da je Šarović povodom najavljene odluke EU održao hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama na kojima su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika.

Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH bi moglo biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta.

O autoru

Srodni članci