Uragan Irma poharao Barbudu i prouzrokovao štetu od 150 miliona dolara

Uragan Irma poharao Barbudu i prouzrokovao štetu od 150 miliona dolara

“Apsolutna devastacija” koju je uragan Irma prouzrokovao na otoku Barbudi na Karibima procijenjena je na oko 150 miliona dolara, izjavio je u srijedu premijer Antigve i Barbude Gaston Browne.

“Inicijativa za obnovu trajat će godinama”, rekao je Browne lokalnoj televiziji nakon posjete otoku, gdje je potvrdio kako je najmanje jedna osoba umrla zbog oluje.

More snažno udara u obalu i njen veći dio je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nešto ranije upozorio da će “biti žrtava” i da je moguća “okrutan bilans” uragana Irme.

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

U nizozemskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju “vjetrovi jačaju, kuća se trese”, ispričao je telefonski 57-godišnji Bruno, koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

Uragan Irma, pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin uz velike materijalne štete te sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.

Približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

Više od polovine od tri miliona stanovnika Portorika sad je bez struje a rijeke su izašle iz korita u centralnom i sjevernom dijelu otoka. U Dominikanskoj Republici vlada je naredila prve evakuacije u obalnim zonama iako oko uragana ne bi trebalo dospjeti do otoka, po Nacionalnom meteorološkom uredu.

Po američkom Nacionalnom centru za uragane, Irma bi se trebala kretati prema Kubi, potom Floridi, do koje bi dospjela na kraju sedmice.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci