Uprava Agrokor dosad koštala 459 miliona kuna

Uprava Agrokor dosad koštala 459 miliona kuna

Zbog revizije rezultata tek će krajem marta biti poznati podaci o poslovanju kompanija koncerna Agrokor u 2017.

S krajem prošle godine u sistemu Agrokora je započela revizija finansijskih rezultata pa jučer objavljeni 10. mjesečni izvještaj izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka ne sadrži finansijske pokazatelje poslovanja kompanija.

Podaci o mjesečnim i kumulativnim rezultatima bi trebali biti dostupni na kraju marta. U izvještaju se ističe da izvanredna uprava nastavlja raditi na predaji plana nagodbe Trgovačkom sudu do 10. aprila. U toku je, kažu, opsežna procjena vrijednosti imovine Grupe kako bi se formalno potvrdilo da ukupni dug kreditora i jamaca u Grupi premašuje njezinu vrijednost.

Te procjene u funkciji su utvrđivanja “fer vrijednosti kompanija prilikom prenosa u novu korporativnu strukturu” i “fer i pravičnog povrata za sve tražbine u modelu prioriteta subjekata”. Stranke koje imaju interesa sudjelovati u refinansiranju Ugovora o kreditu sa statusom najstarije tražbine (tzv. roll up) kroz Izlazni kredit (što je predviđeno nacrtom prijedloga nagodbe od 20. decembra) pozivaju se kontaktirati Agrokorova finansijskog savjetnika, naglašava se u izvještaju.

U slučaju odobrenja od kvalificirane većine, podsjećaju, taj ugovor o kreditu je predvidio opciju produljenja finansiranja za dvije godine. Istovremeno, u sklopu nacrta strukture plana nagodbe i izlaska iz procedure izvanredne uprave, započete su konsultacije s Privremenim vjerovničkim vijećem, kao i proces potrage za novim predsjednikom uprave i NO-a koji bi trebali upravljati Agrokorom u budućnosti.

Troškovi poslovanja Agrokora d.d. od aktivacije postupka izvanredne uprave (10. aprila 2017.) do kraja prošle godine, kad je u njemu bilo 96 ljudi, iznosili su 458 miliona kuna. Pritom su troškovi plaća i nagrada dosegli 79,3 miliona, a troškovi savjetnika (pravnih, finansijskih, onih za restrukturiranje, forenziku i sl.) nepunih 240 milona, od čega najviše otpada na tim za restrukturiranje (117 mil. kuna).

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci