Upozorenje iz BIS-a: Stiže nova globalna ekonomska kriza koja bi mogla da bude gora od prethodne

Upozorenje iz BIS-a: Stiže nova globalna ekonomska kriza koja bi mogla da bude gora od prethodne

Nova globalna ekonomska kriza se rađa u ekonomijama u razvoju i mogla bi biti gora od prethodne, upozoravaju iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Tržišta u razvoju, kao što je kinesko, pokazuju iste signale da se njihove ekonomije “pregrijavaju” kao što se to desilo u Velikoj Britaniji i SAD-u prije velike finansijske krize 2008. godine, pokazuje godišnji izvještaj ove banke.

Claudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odjela u ovoj banci, rekao je da bi nova recesija mogla više nalikovati na “finansijski bum koji je pošao naopako”.

Banka navodi da postoji niz srednjoročnih rizika za održivu ekonomsku ekspanziju.

Vodeći indikatori finansijskog potresa signaliziraju visoki privatni dug i cijene kuća u nekoliko ekonomija koje nisu bile u epicentru globalne finansijske krize. Visoki dug stanovništva u nekim zemljama će postati smetnja potražnji, posebno ako bi rast kamatnih stopa povećao teret servisiranja duga. Povećani dug preduzeća, zajedno sa slabim rastom produktivnosti, mogao bi opteretiti investicije. I rastući protekcionistički osjećaj bi mogao naštetiti ekonomskim izgledima. Ipak, ciklički povratni vjetar otvara priliku za sprovedbu politika koje poboljšavaju otpornost i smanjuju rizike za održivi rast, navodi Banka u svom izvještaju.

Banka za međunarodna poravnanja predviđa da će centralne banke biti primorane povećati kamatne rate nakon što su godinama bile na rekordno niskom nivou, kako bi se borile sa inflacijom.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci