United Group ulaže više od 600 miliona eura u regiji u narednih pet godina

United Group ulaže više od 600 miliona eura u regiji u narednih pet godina

Privatna telekomunikacijska i medijska korporoacija United Group uložit će u narednih pet godina više od 600 miliona eura u jugoistočnoj Europi, saopštio je manjinski dioničar grupe EBRD u srijedu.

United Group, kojeg je 2000. godine osnovao poduzetnik Dragan Solak, iskoristit će novac za ulaganje u infrastrukturu u regiji, stvaranje radnih mjesta i otključavanje poslovnih mogućnosti, saopštio je EBRD.

EBRD je 2004. godine uložio u SBB – kabovsku mrežu i davatelja internetskih usluga u Srbiji i Crnoj Gori. U 2009. godini spajanje SBB-a s telekomunikacijskim firmama Telemach Slovenije i Telemach Bosne i Hercegovine dovelo je do uspostave United Group. U 2014. globalna investicijska kompanija KKR postala je većinski vlasnik United Group, pri čemu je EBRD zadržao manjinski udio.

“Naš angažman sa United Groupom i saradnja s većinskim vlasnikom KKR-om je prava priča o uspjehu. Zajednička predanost regiji i dosadašnja postignuća čine nas vrlo sigurnim u pogledu budućnosti, pogotovo kada United Group i dalje ulaže u regiju”, navodi se u izjavi potredsjednik EBRD-a Alaina Pillouxa.

EBRD je glavni investitor u jugoistočnoj Europi s približno milijardu eura novih projekata svake godine. United Group je postavio više od 15.000 km fiber-optičkog kabla u regiji, doprijevši u 1.77 miliona domova i podržavajući 50.000 firmi. Zapošljava više od 3.400 radnika.

O autoru

Srodni članci