Ulagači zabrinuti, analitičari oprezni

Ulagači zabrinuti, analitičari oprezni

Euro je od početka mjeseca i prema dolaru oslabio više od četiri posto pa su mnogi analitičari oprezni u pogledu prognozi njegovih daljnjih kretanja.

Kurs eura u srijedu se donekle stabilizirao na međunarodnim tržištima, no ostaje nedaleko najnižih nivoa u 10 mjeseci prema dolaru jer ulagače brine politička kriza u Italiji.

Euro je jutros ojačao za blagih 0,3 posto prema dolaru, na 1,1573 dolara, nadoknadivši dio gubitaka od dana ranije kad je u jednom trenutku pao na najniže nivoe u 10 mjeseci, od 1,1510 dolara.

I cijena eura prema švicarskom franku, nakon što je u utorak pala za jedan posto, najviše u jednom danu od septembra, jučer se donekle stabilizirala, ojačavši za 0,5 posto, na 1,1493 franka zbog blagog smirivanja situacije na tržištu. U ovom mjesecu euro je oslabio više od četiri posto prema franku, najviše u mjesec dana od januara 2015. godine kad je švicarska centralna banka naglo odustala od odbrane kursa od 1,20 franaka za euro.

Euro je ojačao i prema jenu, na 126,03 jena, i drži se iznad najnižih nivoa u 11 mjeseci od 124,62 jena, na koje je u jednom trenutku pao u prekonoćnom trgovanju.

Italija je u fokusu ulagača. Neuspjelo formiranje nove vlade je povećalo vjerovatnost prijevremenih izbora u tom trećoj najvećoj ekonomiji eurozone, a za koje neki tržišni sudionici strahuju da bi mogli biti de facto referendum o eurozoni i ulozi Italije u Europskoj uniji.

Izvori bliski italijanskim vodećim strankama mišljenja su da sada postoji vjerovatnost da predsjednik Sergio Mattarella idućih dana raspusti parlament i pozove Italijane na nove izbore već 29. jula.

Nakon vala prodaja italijanskih državnih obveznica u utorak, koje su izazvale veću nestabilnost i na valutnim tržištima, jučer je trgovanje na europskim tržištima bilo nešto mirnije pa se i dolar kretao uglavnom ispod najviših nivoa u ovoj godini prema korpi drugih najvažnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pao je jučer za 0,2 posto, na 94,631 bod.

Kurs američke valute prema japanskoj jučer se stabilizirao i drži se iznad najnižih nivoa u pet sedmica, od 108,115 jena, na koje je u jednom trenutku pao u trgovanju dan ranije jer su se ulagači neskloni riziku više okretali japanskoj valuti.

Euro je od početka mjeseca i prema dolaru oslabio više od četiri posto pa su mnogi analitičari oprezni u pogledu prognozi njegovih daljnjih kretanja.

“U bliskoj budućnosti najveće prijetnje euru bit će one političke naravi”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci