UIO BiH: Odgođeno izjašnjavanje o Zakonu o akcizama

UIO BiH: Odgođeno izjašnjavanje o Zakonu o akcizama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH odgodio je jučer izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH zbog tehničkog usaglašavanja teksta zakona.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UINO će se izjasniti o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Nastavak sjednice će biti organizovan tokom ove sedmice.

Na jučerašnjoj sjednici razmatran je i prednacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je upućen iz UINO te je zaključeno da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz UO i resornih ministarstava prije finalizacije ovog dokumenta i upućivanja u dalju proceduru.

UINO je primio k znanju informaciju o stanju i aktivnostima Uprave za prvih šest mjeseci ove godine gdje je utvrđen rast prihoda od neizravnih poreza, a ovaj pozitivan trend je nastavljen i u izvještajnom periodu za devet mjeseci.

Razmatran je i program rada Uprave i Upravnog odbora za 2018. godin te budžetski zahtjev za iduću godinu u iznosu 91,2 miliona KM koji će biti dopunjeni za iduću sjednicu prije izjašnjavanja i upućivanja Vijeću ministara BiH u dalju proceduru.

Na jučerašnjoj sjednici nisu razmatrane tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje privremenog koeficijenta za raspodjelu prihoda i poravnanja među entitetima za prethodne periode, saopšteno je iz UIO BiH.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci