UIO BiH: Na računu blokirano 97 miliona KM

UIO BiH: Na računu blokirano 97 miliona KM

Na posebnom podračunu jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH blokirano je 97 miliona KM prikupljenih od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama kada je povećana posebna putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Portparol UIO Ratko Kovačević izjavio je Srni da je taj novac prikupljen od 1. februara do kraja aprila.

“Tih 97 miliona KM su sredstva posebne putarine koja se naplaćuje u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH. Taj novac će biti na tom posebnom podračunu sve dok Upravni odbor /UO/ UIO ne donese posebnu odluku o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava korisnicima, a to su Republika Srpska, Federacija BiH /FBiH/ i Brčko distrikt. Onda kada UO UIO usvoji tu odluku i dostavi je UIO na izvršenje UIO će taj novac rasporediti korisnicima”, rekao je Kovačević.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 posto novca od putarina je do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijeljeno na sljedeći način: 59 posto FBiH, 39 posto Republici Srpskoj i dva posto Brčko distriktu.

Problem je nastao kada su iz FBiH počeli da tvrde da im umjesto 59 pripada 64 posto.

Iz Kabineta ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koji je i predsjedavajući UO UIO, saopšteno je da će milioni biti zamrznuti sve dok entitetski ministri finansija ne postignu saglasnost o raspodjeli tog novca.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da novac može biti dijeljen samo prema već utvrđenim pravilima.

“Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje. Mi ni tada nismo imali saglasnost o tome. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja autoputa je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske autoputeve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, rekao je Tegeltija.

Vlada FBiH traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Portparol federalnog Ministarstva finansija Ivana Raguž kaže da će ministar finansija Jelka Miličević sutra pogledati pitanja koja joj je Srna proslijedila.

Odgovori nisu stigli ni iz kabineta premijera FBiH Fadila Novalića.

U preduzećima “Autoputevi Republike Srpske” i “Autoceste FBiH” rekli su da FBiH ucjenama u vezi sa raspodjelom tih sredstava pravi štetu tim preduzećima, odnosno i jednom i drugom entitetu.

Sjednica UO UIO je zakazana za 21. maj.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci