Uber predstavio novu aplikaciju za vozače koja im omogućava bolju zaradu

Uber predstavio novu aplikaciju za vozače koja im omogućava bolju zaradu

Uber je predstavio novu aplikaciju za svoje vozače koja je namijenjena za praćenje zarade u realnom vremenu. Riječ je o najnovijem pokušaju popularne prevozničke usluge da se poprave često napeti odnosi s vozačima.

Ova odluka je dio Uberovog programa “180 dana promjena” koji je pokrenut u junu prošle godine s ciljem uvažavanja prijedloga vozača, kao što je davanje napojnica i plaćanje naknade za vrijeme provedeno u čekanju putnika.

Aplikacija donosi niz poboljšanja, a riječ je i o uvođenju nove oznake za status koja će vozačima pomoći da odluče o svojoj narednoj lokaciji na osnovu broja zahtjeva za vožnju. Imat će notifikacije i poruke koje će im pružati uvid u mjesta gdje mogu zaraditi više novca, kao i povratnu informaciju od drugih vozača.

Uber je još prošle godine najavio značajnije promjene i bolje uslove za vozače, uključujući novu navigaciju i poštenije ocjenjivanje, a sve kao odgovor na dugogodišnje žalbe vozača, njihovu zaradu i tretman.

Važno je naglasiti i to da su Uberovi vozači nezavisni ugovorni saradnici, a ne njegovi uposlenici, bez prava na plaćeno bolovanje i godišnji odmor. Također, obavezni su da sami plaćaju održavanje vozila i podmiruju ostale troškove.

Riječ je o kompaniji koja se priprema za inicijalnu javnu ponudu dionica 2019. godine, a prošle godine je izgubila 4,5 milijardi dolara i suočava se s jakom konkurencijom u SAD-u, ali i širom Azije, kao i s pritiscima regulatora u Europi.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci