U SARTR-u sutra premijera predstave “Tramvaj zvani žudnja”

U SARTR-u sutra premijera predstave “Tramvaj zvani žudnja”

Predstava “Tramvaj zvani žudnja” autora Tennessee Williamsa, rađena u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva, premijerno će biti izvedena sutra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Prva repriza će uslijediti u subotu, 12. septembra, saopćeno je iz SARTR-a. Predstava je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Drama “Tramvaj zvani žudnja” napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa.

Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh.

Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film “Blue Jasmine”. 

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktuelnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika, glumaca i reditelja.

“Predstava “Tramvaj zvani žudnja” koju je realizirala ova ekipa najbolji je pokazatelj koliko je važan ovaj program Sarajevskog ratnog teatra “Teatarski opservatorij”. Spoj profesionalizma, kreativnosti i entuzijazma rezultirao je predstavom koja će zasigurno dugo ostati na našem reprtoaru i koja je još jedan u nizu pokazatelja kako fantastične glumce i glumice, različitih generacija, imamo u našoj zemlji”, izjavio je direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Uloge su ostvarili Dina Mušanović, Staša Dukić, Adi Hrustemović i Alban Ukaj. Dramaturg je Adnan Lugonić, a kostimografkinja Lejla Hodžić.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci