U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda, najavljeni i zajednički projekti

U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda, najavljeni i zajednički projekti

Na predstavljanju turističke ponude Beograda u Sarajevu u četvrtak je istaknuto da je broj turista koji razmjenjuju ova dva grada u porastu, te je ove godine veći za sedam do 10 posto nego 2016. godine.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević je rekao na promociji, održanoj u hotelu “Europa”, da Ambasada Srbije traži način da saradnja između Beograda i Sarajeva dobije nove okvire i nove dimenzije.

On je naveo da se sada dobro radi i najavio da bi uskoro trebalo da se pobratime općine Stari Grad iz Beograda i Stari Grad iz Sarajeva, o čemu su predstavnici dvije općine već razgovarali.

Vukićević je istakao da prva saradnja između ove dvije općine na obnavljanju turističkih projekata “Skadarlijske večeri” u Sarajevu i “Baščaršijske večeri” u Beogradu.

“To je nešto što prethodne generacije pamte, što je pobuđivalo pažnju da se ide u Sarajevo i u Beograd”, dodao je Vukićević.

On je istakao da je u razgovorima predstavnika dvije zemlje procijenjeno da turizam kao privredna grana nije dovoljno eksploatisan, odnosno da potencijali i mogućnosti koje imaju BiH i Srbija zajedno mogu biti jaka turistička ponuda, privlačna za mnoge dobre ljude.

Vukićević je napomenuo da se to odnosi na oblast zimskog turizma jer se u BiH nalaze olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina i Igman, a Srbija ima Kopaonik, Staru planinu i Brezovicu.

Prema njegovim riječima, BiH i Srbija imaju rafting na Ibru, na Neretvi, na Tari, Uni i drugim rijekama, a razvijen je i zdravstveni turizam sa mnogo banja u Srbiji i BiH, kao i religiozni srednjovjekovni turizam tako da turisti mogu da vide manastire, katedrale, džamije i sinagoge.

On je napomenuo da je razvijen etno-turizam, alpinizam, dodajući da bi zajedničkom ponudom veći broj turista dolazio na ove prostore.

Vukićević je rekao da postoje projekti za realizaciju specijalizovanih formi turizma kao što je projekat “Putevima Valtera”, navodeći procjenu da između 100.000 i 150.000 Kineza dolazi na ovaj prostor.

“Svi su oni zaljubljeni u film `Valter brani Sarajevo`, te hoće da prođu onim stazama gdje se film snimao i ova ponuda je prezentovana kineskim potencijalnim turistima”, dodao je Vukićević.

On je napomenuo da postoji ideja da se gradi biciklistička staza između Beograda i Sarajeva tako da turisti koji su biciklisti ili bajkeri mogu da krenu iz jednog grada u drugi, a put bi trajao nekoliko dana.

“Turističku privredu treba podići na mnogo veći nivo što bi donosilo veće zarade”, naglasio je Vukićević.

Emir Dervišević iz aviokompanije “Air Serbia” je rekao da je u protekloj godini na avionskoj relaciji Sarajevo – Baograd prevezeno 18.000 putnika.

On je najavio da je u skoroj budućnosti planirano uvođenje nove avionske linije između Sarajeva i Beograda.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci