U SAD-u u julu otvoreno više od 200 hiljada novih radnih mjesta

U SAD-u u julu otvoreno više od 200 hiljada novih radnih mjesta

U američkoj privredi u julu je otvoreno više novih radnih mjesta nego što se očekivalo, blago su podignute plaće, a stopa nezaposlenosti je ponovo skliznula na najniže nivoe u 16 godina, pokazao je u petak objavljen izvještaj američkog Ministarstva rada.

U julu je u Sjedinjenim Državama otvoreno 209 hiljada novih radnih mjesta, nakon revidirane 231 hiljade u prošlom mjesecu, pokazao je izvještaj Ministarstva. Prvobitno objavljen podatak za juni pokazivao je brojku od 222 hiljade.

Stopa nezaposlenosti je skliznula za 0,1 postotni bod, na 4,3 posto, najniži nivo u 16 godina, na koje je nakratko već pala u maju. Od početka godine smanjena je za 0,4 postotna boda.

Promatrano po sektorima, u proizvodnom sektoru broj zaposlenih je uvećan za 16 hiljada. U automobilskom je porastao za 1.600 unatoč slabijoj prodaji i golemim zalihama koje su proizvođače primorali na smanjenje proizvodnje.

Građevinske kompanije u julu su zaposlile šest hiljada novih radnika, dok je u sektoru maloprodaje broj zaposlenih porastao za 900 budući da je zapošljavanje kod online trgovaca više nego nadjačalo otpuštanja u klasičnoj trgovini na malo klasičnog tipa.

Državni sektor u julu bilježi povećanje broja zaposlenih za četiri hiljade, pokazali su podaci Ministarstva.

Izvještaj je pokazao i da su u prosjeku plaće po satu rada uvećane za 0,3 posto na mjesečnom nivou, najviše u proteklih pet mjeseci, nakon 0,2-postotnog rasta u junu. Na godišnjem nivou su porasle za 2,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pokazao je izvještaj Ministarstva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete su očekivali 183 hiljade novih radnih mjesta i rast plaća od 0,3 posto, podsjeća Reuters.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci