U Orašju se snima film o izbjegličkoj krizi u Europi

U Orašju se snima film o izbjegličkoj krizi u Europi

U Orašju se ovih dana privodi kraju snimanje dugometražnog igranog filma “The Last Barriere” (Posljednja prepreka) koji se bavi velikom izbjegličkom krizom u Europi. Projekat su pokrenuli austrijski producent Robert Hofferer i bh. reditelj Jasmin Duraković, a snimanju filma prethodilo je istraživanje ove teme u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji.

Artedeluxe, producentska kuća iz Beča, vodi ovaj međunarodni projekat, a koproducenti projekata su Media Acquisitions (Hrvatska) i DEPO produkcija (BiH). “Pored pitanja organizacije prihvata i smještaja velikog broja izbjeglica, važno je pokazati humanost i dostojanstvo prema ovim ljudima u nevolji. Film je najbolje sredstvo da publici i javnosti širom Evrope i svijeta pokažemo svu dramatičnost ovih događanja. Moramo se međusobno pomagati bez obzira na vjerske, nacionalne i kulturne razlike“, ističe povodom snimanja ovoga filma Robert Hofferer.

Scenarij za film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramaturginja iz Beograda Nataša Drakulić. Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH.

Glavnu ulogu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Irina Marković, Aida Begović, kao i naturšici, volonteri humanitarnih organizacija i lokalno stanovništvo.

Film se prethodno snimao u Beogradu i na srpsko-mađarskoj granici, a nakon završetka snimanja u Orašju, ostaje još realizacija dijela produkcije u Beču. Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja. Očekuje se da će film biti spreman za svjetsku premijeru i distribuciju početkom 2016. godine, saopšteno je iz DEPO produkcije.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci