U opštinu Šipovo uloženo oko 30 miliona maraka

U opštinu Šipovo uloženo oko 30 miliona maraka

U opštinu Šipovo je od 2006. godine do danas, po različitim programima, uloženo oko 30 miliona KM, a kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske plasirano još 16 miliona, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske. 

Značajna sredstva Vlada Srpske je uložila u poljoprivredu ove lokalne zajednice, oko sedam miliona KM, a nije izostala ni podrška privredi od 2,4 miliona KM.

Iz Vlade navode da su u saradnji sa Boračkom organizacijom, realizovani mnogi projekti, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno 730.000 KM i zbrinuto 46 porodica, od čega izgradnjom stanova 17, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 29 porodica.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u Šipovu je zbrinuto 374 radnika, za šta je utrošeno preko 900.000 KM, a kroz projekte zapošljavanja zaposleno je 311 osoba, za što je utrošeno, također, 900.000 KM.

Ukupna ulaganja Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u Šipovu iznose 2,7 miliona KM, dok je za izbjegla i raseljena lica izdvojeno 1,9 miliona KM.

Vlada kontinuirano ulaže u oblast zdravstva, te je po tom osnovu izdvojeno nepunih 800.000 KM, a od 2006. do danas u izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata na području ove lokalne zajednice iz sredstva razvojnog programa i iz budžeta Republike, oko 900.000 KM.

U okviru projekta “Vodovod i kanalizacija”, koji se realizuje na teritoriji više općina u Srpskoj, za Šipovo je izdvojeno tri miliona KM.

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za putnu infrastukturu u Šipovu je uloženo 2,8 miliona. Za sufinansiranje izgradnje pristupnog puta za manastir Glogovac izdvojeno je 200.000 KM, a za rehabilitaciju regionalnog puta Baraći – Šipovo, više od četiri miliona KM.

Prema podacima Vlade, rehabilitovana je dionice regionalnog puta Šipovo – Kupres /Novo Selo/, a vrijednost radova je iznosila više od 2,8 miliona KM.

Vlada Republike Srpske podržava realizaciju projekata značajnih za ovu, ali i druge lokalne zajednice u Srpskoj, koje, između ostalog, doprinose razvoju turizma, a samim tim i uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

Opredijeljenost Vlade Srpske je da ravnomjerno ulaže u sve lokalne zajednice, što potvrđuju i ulaganja koja su realizovana u svim općinama Srpske, bilo da je riječ o sredstvima iz Razvojnog programa ili različitim vidovima direktne podrške ministarstava i Vlade.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci