Aktuelno:
U najskupljem i najzdravijem samoodrživom gradu uskoro će živjeti 50 hiljada ljudi

U najskupljem i najzdravijem samoodrživom gradu uskoro će živjeti 50 hiljada ljudi

U Masdaru planiraju otpad u potpunosti reciklirati što bi značilo da se radi o prvom gradu na svijetu bez fosilnih goriva, ugljendioksida i smeća.

Od arapske riječi za izvor nastalo je ime grada budućnosti – Masdara, smještenog u pustinji Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i rasprostranjenog na 6 miliona metara kvadratnih. Zamišljen je kao živi primjer održivog urbanog razvoja, a jednom kada bude dovršen, u ovom će se samoodrživom gradu moći nastaniti oko 50 hiljada ljudi te na dnevnoj bazi obitavati još dodatnih 40 hiljada. Njegovo najvažnije i najistaknutije obilježje je što će se za svakodnevno funkcioniranje koristiti isključivo obnovljivi izvori energije, prije svega sunčeve i energije vjetra. Arhitektonsko rješenje za najzdraviji i najskuplji grad, kako ga ponekad u medijima nazivaju, dolazi iz ureda britanskog arhitekta Normana Fostera, koji je s 500 saradnika iz cijelog svijeta osmislio koncept po kojem je Masdar postao i poznat.

Vrijednost 22 milijarde eura
Navedenom arhitekti ovo nije prvi futuristički i utopijski projekat i smatra se jednim od najznačajnijih autora savremenih djela moderne arhitekture. Kao naručilac se navodi Future Energy Company, realizator vizionarski univerzitet i institut Masdar Initiative, a kao pokretač cijelog projekta jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte Abu Dhabi i arapski princ Mohamed bin Zajed al Nahjan. Projekat Masdara, čija se vrijednost procjenjuje na minimalno 22 milijarde dolara, pokrenut je prije deset godina, a završetak radova je zakazan za 2030. godinu. Rok je bio postavljen na 2015. godinu, no zbog kompleksnosti izvedbe te činjenice da se pojedina rješenja ovdje koriste prvi put u svijetu te drugih tehničkih poteškoća dovršetak je pomaknut.

Usprkos tome, a sudeći po službenim stranicama projekta, gotovo 30 posto objekata uključujući privatne kuće, škole, hotele i uredske prostore već se nalazi u privatnom vlasništvu. Danas u ovom gradu žive samo studenti masdarskog Instituta nauke i tehnologije koji su dobili besplatan smještaj, a na službenim stranicama projekta navodi se i da je grad u nastajanju atraktivan turistima za jednodnevne izlete.

No bez obzira na rokove dovršetka, koncept energetski neovisnog i za okolinu apsolutno neinvazivnog grada zanimljiv je već i u teoriji. Naime, projekat Masdara karakterizira i izvrsna geostrateška lokacija – smješten je u nadomak Abu Dhabija i Dubaija, kao i njihovih aerodroma, te pozicioniran nedaleko obale čime mu je preko Perzijskog zaljeva morskim putem, također, omogućen kontakt s ostatkom svijeta. Njegova arhitektura je kombinacija tradicionalne arapske gradnje i najnovijih tehnoloških dostignuća što, prema originalnoj zamisli, omogućava gotovo savršene uslove življenja i to zahvaljujući nekolicini faktora.

Opasan visokim zidom
Za početak, grad je pozicioniran prema sjeveroistoku što će umanjiti efekat direktnog sunčevog zračenja na zidove zgrada i prozore, a time i ublažiti potrebu za korištenjem rashladnih uređaja.  S druge strane, solarni paneli postavljeni na krovovima zbog obilja sunčanih sati karakterističnog za ovaj dio svijeta bit će sposobni proizvesti dovoljno energije za funkcioniranje čitavog grada. Ulice su prikladne za pješake i bicikliste, a zgrade su konstruirane tako da smanjuju izloženost pustinjskom suncu te istovremeno omogućavaju neometan protok vjetra zbog čega se sam grad može i ‘ohladiti’. Usto, grad će biti opasan i visokim zidom koji bi trebao reducirati utjecaj pustinje u kojoj se nalazi.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci