U EU stanovi skuplji, u Hrvatskoj jeftiniji

U EU stanovi skuplji, u Hrvatskoj jeftiniji

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji i eurozoni su u prvom ovogodišnjem kvartalu porasle u poređenju s istim periodom prošle godine, dok je u Hrvatskoj zabilježen pad cijena među zemljama članicama, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

U prvom tromjesečju 2017. godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u 28članoj EU uvećane su za 4,5 posto u odnosu na isti period godinu ranije, pokazao je izvještaj statističke kancelarije EU.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina porasle za četiri posto na godišnjem nivou. Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cijena je zabilježen u Češkoj, od 12,8 posto, a slijede Litvanija i Letonija, s rastom od 10,2 posto, odnosno 10,1 posto.

Najveći pad cijena među zemljama članicama EU zabilježen je u Hrvatskoj, gdje su cijene u prvom kvartalu 2017. na godišnjem nivou smanjene za 0,4 posto.

Pad cijena na godišnjem nivou zabilježila je još samo Italija, gdje su cijene skliznule za 0,1 posto. Od zemalja u hrvatskom okruženju najveći rast cijena stambenih nekretnina zabilježila je Bugarska, od 8,8 posto, a slijede Mađarska, s rastom cijena od osam posto, te Slovenija, gdje su one uvećane za gotovo šest posto.

U odnosu na četvrto tromjesečje 2016, cijene su na nivou 28člane EU porasle za 0,7 posto, pokazao je izvještaj statističke kancelarije. Na kvartalnom nivou najviše su porasle cijene, također, u Češkoj, za 2,9 posto. Slijede Litvanija i Švedska, s rastom cijena od 2,8, odnosno 2,5 posto.

U Hrvatskoj su na kvartalnom nivou cijene gotovo stagnirale, s obzirom na tek blagi 0,1-postotni rast u prvom tromjesečju 2017. godine, pokazao je izvještaj Eurostata. U hrvatskom okruženju cijene su najviše porasle u Mađarskoj, za 1,9 posto, te u Bugarskoj, za 1,8 posto, i u Sloveniji za 1,3 posto. Sa druge strane, najizrazitiji pad cijena u EU u odnosu na prethodno tromjesečje imala je Malta, od 5,4 posto. Slijede Slovačka, s 2,4-postotnim padom cijena, te Kipar, s padom za 1,4 posto.

Na nivou 19člane eurozone rast cijena stambenih nekretnina je posustao na kvartalnom nivou, pokazao je izvještaj Eurostata.

U prva tri mjeseca 2017. godine cijene su porasle za 0,4 posto u poređenju s četvrtim tromjesečjem 2016, kada je njihov rast na kvartalnom nivou iznosio 0,7 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci