U cigarete s malo nikotina za sada vjeruje samo BAT

U cigarete s malo nikotina za sada vjeruje samo BAT

BAT je sklopio ugovor s 22nd Centuryjem koji tvrdi da jedini može napraviti cigarete koje ne stvaraju ovisnost.

Vodeća svjetska duhanska kompanija British American Tobacco (BAT) već neko vrijeme sarađuje s malim američkim biotehnološkim start-upom od kojeg investitori očekuju da će donijeti revoluciju na duhanskom tržištu.

Dionice njujorške biotehnološke kompanije 22nd Century Group u posljednjih desetak dana su skočile 80 posto na burzi nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) predložila smanjenje razine nikotina u cigaretama. Američka kompanija tvrdi kako posjeduje više od 200 patenata koji joj omogućuju razvoj tehnologije za reguliranje nivoa nikotina u sadnicama duhana. “Genetski modificiramo duhan. Na tome radimo već 20 godina”, izjavio je za Reuters Henry Sicignano, izvršni direktor 22nd Centuryja.

Dodao je kako kompanija može proizvesti duhan s 95 do 97 posto manje nikotina nego u konvencionalnim cigaretama, a koje imaju oko 10 miligrama nikotina. Prema mišljenju zdravstvenih organizacija, tako mala količina nikotina ne bi stvarala ovisnost, a 22nd Century tvrdi da jedini to može postići. Od velikih duhanskih kompanija u ovu priču za sada vjeruje samo BAT. Kompanija ima sklopljen četverogodišnji sporazum o istraživanju vrijedan 14 miliona dolara koji BAT-u daje pravo ulaska u ekskluzivni licencni sporazum s 22nd Centuryjem.

Glasnogovornica BAT-a je odbila otkriti kada kompanija namjerava aktivirati pravo na licencu. Međutim, poznavatelji duhanskog tržišta smatraju da će se duhanski lobi snažno oduprijeti prijedlogu FDA da se na američkom tržištu – četvrtom po veličini nakon Kine, Indonezije i Rusije – smanji nivo nikotina u cigaretama. Inače, u 80-ima je Philip Morris i još nekoliko kompanija eksperimentiralo s cigaretama s niskom količinom nikotina, ali bez većeg tržišnog uspjeha. Analitičari smatraju da bi takve cigarete trebale postati jedna od niša, poput bezalkoholnog piva. Naime, takva piva imaju mali ukupni udio na pivskom tržištu, ali im prodaja posljednjih godina snažno raste.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci