U Češkoj rekordnih 313.000 slobodnih radnih mjesta, ali zainteresovanih nema

U Češkoj rekordnih 313.000 slobodnih radnih mjesta, ali zainteresovanih nema

U Češkoj je nezaposlenost u augustu stagnirala na rekordno niskoj stopi od 3,1 posto, ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000, a preduzeća i javni sektor uzaludno traže da zaposle 230.499, saopštio je danas nove podatke Biro rada.

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 posto, a najmanje u regionu Karlovih Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta.

Broj nezaposlenih evidentiranih na biroima rada smanjio se na najniži broj od 1997. godine, dok je stopa nezaposlenosti u odnosu na august prošle godine manja za 0,9 posto.

Najviše se traže radničke profesije u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, a također i radnici u ugostiteljstvu, ne jenjava potražnja za tehničkim profesijama u svim privrednim granama.

Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji u profesiji, ni na nivou obrazovanja, ni praksi, a kako su ovih dana prokomentarisali češki mediji, postaje dovoljno da čovjek ne pije i da uopće želi da dođe na posao.

Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja da se uče nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene i intenzivnije s njima rade, organizuju kurseve i obuku”, kazala je danas na konferenciji za novinare generalna direktorka Biroa rada Češke Kateržina Sadilkova.

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da nađu radnike zbog čega ne stižu isporuke i gube i izvozne poslove smanjili kada bi povećali plaće.

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice prosječna plaća u Češkoj u drugom kvartalu je porasla za 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto.

Mjesečna zarada u Češkoj je porasla na 1.068 eura bruto, dok minimalna zarada za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove iznosi 478 eura, a najviša tzv. garantovana minimalna zarada koju poslodavac po Zakonu o radu mora da plati za najsloženije i najodgovornije poslove iznosi 956 eura.

Najviše su plaće u Pragu i regionu centralne Češke, gdje je skoncentrisana automobilska industrija i tu dostižu 1.556 eura bruto u preračunu.

bankar.me

O autoru

Srodni članci