U Amsterdamu tržište nekretnina pokazuje pregrijavanje

U Amsterdamu tržište nekretnina pokazuje pregrijavanje

Cijene nekretnina su skočile za gotovo 21% u prvom tromjesečju, a neravnoteža između ponude i potražnje podiže cijene.

Postaje jako napeto na amsterdamskom tržištu nekretnina. Holandija, zemlja tulipana, suočava se sa promjenama cijena nekretnina u glavnom gradu za gotovo 21% u prvom tromjesečju. Iako krivica jednim dijelom pripada neravnoteži između ponude i potražnje, znakovi ukazuju i na potencijalnu krizu. U Londonu, poređenja radi, podaci pokazuju da su cijene porasle za oko 14% u odnosu na prošlu godinu, podaci su globalne konsultantske kompanije za nekretnine Savills Plc. Na tržištu gdje pola nekretnina pripada neprofitnim korporacijama, uglavnom ustanovama socijalne zaštite, jednostavno nema dovoljno noviteta na tržištu da zadovolje potrebe kupaca. Nakon pada za oko 14% u pet godina, cijene su se podigle u posljednje vrijeme i sada su iznad nivoa prije krize.

rast-cijena-nekretnina_amst

„Tržište nekretnina Amsterdama pokazuje znakove pregrijavanja“, smatra Frans Schilder, profesor na Univerzitetu u Amsterdamu. „Cijene su apsurdne, ali ne očekujem smanjenje u skorijoj budućnosti.“

Drugi razlog zašto cijene nastavljaju da rastu jeste relativna jedinstvenost ovog tržišta koje dozvoljava kupcima da posuđuju više nego što je cijena kuće, bez potrebne kapare. Ovo znači da, dok cijene rastu, kupci imaju manje prepreka da pristupe ovom nego nekom drugom tržištu. U ovom periodu historijski niskih kamatnih stopa i konvergencije tih faktora Amsterdam ne samo da je najužarenije tržište u Holandiji, nego i jedno od najbrže rastućih u Europi.

Zbog lahko dostupnih kredita, raste i potražnja za nekretninama što utječe na njihovo povećanje cijena. Cijene nekretnina će i dalje rasti, a samo je pitanje vremena kada će se tržište pregrijati.

toplina-amsterdama

O autoru

Novinar portala

Srodni članci