Tvornicu cementa Kakanj direktno će kontrolisati Heidelbergcement i Schvenk

Tvornicu cementa Kakanj direktno će kontrolisati Heidelbergcement i Schvenk

Društva Heidelbergcement Central Europe East Holding B.V. (sa sjedištem u Holandiji) i Schwenk Beteiligungsgesellschaft (Njemačka), koja preko povezanih društava CEEM Investmebint Fund B.V. i Duna-Drava Cement Kft posredno kontrolišu Tvornicu cementa Kakanj, namjeravaju od društva CEEM otkupiti sve dionice koje ono ima u Tvornici cementa Kakanj putem dvije blokovske transakcije, navodi se u obavijesti Konkurencijskog vijeća BiH.

Na taj način privredni subjekti Heidelbergcement i Schvenk bi stekli udjele u Tvornici cementa Kakanj, a također bi ostali i vlasnici udjela u subjektu Duna-Drava Cement koji bi postao sestrinsko društvo Tvornici cementa Kakanj, dok bi privredni subjekt CEEM vjerovatno bio likvidiran.

U odgovoru na zahtjev Tvornice cementa Kakanj, Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo mišljenje da prenos vlasničkih udjela Tvornice cementa Kakanj sa CEEM-a na privredne subjekte Heidelbergcement i Schvenk ne podliježe obavezi prijave koncentracije, budući da je riječ o povezanim društvima, a ne nezavisnim subjektima.

O autoru

Srodni članci