Turski ministar Zeybekci najavio skoro potpisivanje revidiranog SST-a s BiH

Turski ministar Zeybekci najavio skoro potpisivanje revidiranog SST-a s BiH

Period koji je pred nama bit će period u kojem će biti značajno unaprijeđen obim trgovinske razmjene između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, izjavio je u Beogradu ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci.

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci danas je najavio u Beogradu kako će uskoro biti potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeybekci je govorio na Poslovnom forumu Srbija – Turska, koji je organizovan u Beogradu u povodu posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

Govoreći o vrlo pozitivnoj političkoj klimi, ali i prijateljskim odnosima između dviju zemalja, Zeybekci je kazao kako je u tom kontekstu danas u Beogradu potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Zeybekci je kazao kako se do kraja 2017. godine očekuje trgovinska razmjena u iznosu od 1,1 milijardu dolara, te da je cilj da razmjena do kraja 2020. godine dostigne nivo od tri milijarde dolara.

“Siguran sam da to možemo ostvariti. Jer, mnoge prepreke ispred nas su uklonjene. Imamo samo jedan cilj, a o njemu ćemo razgovarati na kraju godine. Danas smo uradili rezviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini. Sada su pokrenuti novi pregovori, kako bi on mogao ponovo biti revidiran. Tamo smo imali nedostatke u vezi s javnom nabavkom i elektronskom trgovinom. Kada to završimo, Trilateralni mehanizam Turska – BiH – Srbija će funkcionisati u punom kapacitetu”, rekao je ministar Zeybekci.

Naglasio je da je “završen i spreman unaprijeđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, koji uključuje i javne nabavke, i on bi trebao biti potpisan tokom jedne od skorih posjeta”.

“Period koji je pred nama bit će period u kojem će biti značajno unaprijeđen obim trgovinske razmjene između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije”, rekao je Zeybekci.

Poslovnom forumu Srbija – Turska u Beogradu danas su prisustvovali predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić.

Radi se poslovnom skupu u okviru kojeg je danas imalo priliku razgovarati 700 poduzetnika iz Srbije i Turske. Forum su organizovali Privredna komora Srbije, Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske i Halkbank Srbija.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci