Turska pravi prvi turski automobil

Turska pravi prvi turski automobil

Pet udruženih turskih kompanija Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell i Zorlu Holding planira da napravi prvi turski automobil. Kompanija koja će proizvoditi automobil nazvana je Turska automobilska inicijativna grupa.

Kako javlja Anadolija, Mehmet Gurcan Karakas, jedan od vodećih menadžera u tehnološkom gigantu Bosch, koji je i uspješan turski menadžer na globalnom tržištu automobila, imenovan je za izvršnog direktora.

Karakas je u svojoj izjavi rekao da je u proteklih 12 godina aktivno učestvovao u oblasti automobilske tehnologije. “Rođen sam u Turskoj, odrastao sam ovdje, studirao sam u ovoj zemlji i napravio svoj prvi korak u poslovnom životu”, rekao je Karakas.

Također, dodao je da je srećan što ovim projektom ima priliku da prenese svoje znanje i iskustvo u globalnom tržištu na svoju zemlju. “Budite sigurni, Turska će proizvesti konkurentni brend na globalnom tržištu”, dodao je Karakas.

Ministar nauke, industrije i tehnologije Faruk Ozlu rekao je da je novi projekat tehnološki napredak za zemlju.

“Kao vlada i ministarstvo, mi ćemo pružiti neophodnu podršku, posebno u istraživanju i razvoju, projektovanju i proizvodnji, također, napravit ćemo neophodne aranžmane za uspostavljanje infrastrukture za električna vozila u Turskoj”, dodao je Ozlu.

Inicijativa za proizvodnju je uslijedila nakon poziva predsjednika Erdogana na zajednički automobilski projekat TOBB-a i Ministarstva nauke, industrije i tehnologije Turske.

Prošlog novembra, Erdogan je najavio da će prototip prvog proizvedenog automobila, čija će se proizvodnja odvijati u Ankari biti spreman 2019. godine i ući na tržište 2021. godine.

“Želim da posjedujem prvi automobil, pod uslovom da platim za njega. Niko ne bi trebao da oklijeva, proizvešćemo turski automobil najboljeg dizajna i tehnologije, kako za našu zemlju, tako i za svijet”, rekao je Erdogan u novembru.

Erdogan je pohvalio napore koji su uloženi da bi se osiguralo da će masovna proizvodnja prvog autohtonog automobila biti električna ili hibridna. Turska je pokušala da proizvede prvi automobil 1961. godine, Devrim (Revolucija), koji je bio neuspješan pokušaj. Proizvodnja je obustavljena nakon prvih prototipova, prenosi Seebiz.

 

O autoru

Srodni članci