Turska ostvarila dvostruko veći ekonomski rast od EU

Turska ostvarila dvostruko veći ekonomski rast od EU

Ekonomija Republike Turske u drugom kvartalu 2017. godine ostvarila je rast od 5,1 posto, što je više od dvostruko veći rast od onog kojeg je zajedno ostvarilo 28 članica Evropske unije, javlja Anadolija.

Prema podacima Eurostata i Turskog zavoda za statistiku (TUIK), turska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast od 5,2 posto, a taj trend rasta nastavila je i u drugom kvartalu sa ostvarenih 5,1 posto rasta bruto nacionalnog proizvoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po tome je Turska znatno uspješnija od većine europskih zemalja i Europske unije kao cjeline. EU je u prvom kvartalu godine ostvarila ekonomski rast od 2,1, a u drugom kvartalu 2,4 posto.

Rumunija je sa ekonomskim rastom od 5,7 posto najuspješnija članica EU u drugom kvartalu godine, a slijede je Estonija i Slovenija sa ekonomskim rastom od po 5,2 posto.

Turska je četvrta zemlja Europe po ostvarenom ekonomskom rastu u drugom kvartalu u kojem je Holandija ostvarila ekonomski rast od 3,8 posto, Njemačka 2,1 posto, a Francuska i Velika Britanija po 1,7 posto.

 

Agencije/L.Đ

 

O autoru

Srodni članci