Tržište pametnih telefona: Kineski Huawei prestigao američki Apple

Tržište pametnih telefona: Kineski Huawei prestigao američki Apple

Kineski Huawei je prestigao američki Apple i postao je drugi po veličini proizvođač pametnih telefona u svijetu, prema kvartalnoj analizi IDC-a.

Na vrhu je još uvijek za sada neuhvatljivi Samsung, dok je Sony, jedno od najvećih imena u svijetu tehnologije, na dobrom putu da ga tržište pametnih telefona zaboravi.

U posljednjem kvartalu 2018. godine Huawei je isporučio 54,2 miliona pametnih telefona u prodavnice, premašivši Apple, koji je u istom periodu u promet stavio oko 10 miliona uređaja manje, odnosno 41,3 miliona. Samsung je na prvom mjestu sa 71,5 miliona pametnih telefona.

IDC analitičari napominju da se ukupno tržište pamenih telefona u drugom tromjesečju 2018. neznatno smanjilo u odnosu na prošlu godinu, sa 1,8 procenata novih pametnih telefona prodatih manje. Uz Samsung, Huawei i Apple, među pet najvećih proizvođača pametnih telefona uvrstili su se kineski Xiaomi i Oppo. Možda još bolji prikaz Huaweijovog sve dominantnijeg položaja na tržištu pokazuje rast prodaje njegovih pametnih telefona. U poređenju sa istim periodom prošle godine, Huawei je ove godine prodaju povećao za 40,9 posto, a Apple za 0,7 posto.

U međuvremenu, Samsung je prodao 10,4 posto smartphonea manje nego u istom kvartalu prošle godine, ali je sigurno zadržao prvo mjesto.

O autoru

Srodni članci