Trump želi jak dolar i jača zelenu valutu

Trump želi jak dolar i jača zelenu valutu

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u četvrtak da je za “jak dolar”, nakon izjava svog ministra finansija Stevena Mnuchina koje su znatno oslabile zelenu valutu.

Euro, koji je u četvrtak nešto ranije prvi put od 2014. premašio simboličan prag od 1,25 dolara, naglo je pao kada su te izjave izašle u javnost i ponovo je bio ispod 1,24 dolara.

Dolar se “treba temeljiti na snazi zemlje, tako dobro radimo da naša zemlja ponovo postaje ekonomski snažna (…) i na kraju želim vidjeti jak dolar”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje mreže CNBC na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Dodao je da su izjave ministra finansija dan ranije o koristi koju Sjedinjenim Državama donosi “slabiji dolar”, zbog kojih je naglo pala vrijednost zelene valute, “izvađene iz konteksta”.

Dolar je odmah ojačao nakon objave dijela tog intervjua koji će se u cijelosti objaviti u danas.

Mnuchin je u srijedu rekao da je “slabiji dolar dobar” za SAD jer podstiče “trgovinu i zgodne prilike”, čime je srušio vrijednost dolara koji je u četvrtak prije Trumpove izjave bio na najnižem nivou prema euru od sredine decembra 2014.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci