Trump zabranjuje otkup venecuelskog duga

Trump zabranjuje otkup venecuelskog duga

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora koje je Zapad osudio kao nepoštene i nedemokratske, nametnuo nove sankcije Venecueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotova novca.

“Današnja izvršna uredba zatvara još još jedan put korupcije koji smo primijetili da se koristi: zabranjuje korumpiranim venecuelskim dužnosnicima mogućnost da neprimjereno vrednuju i prodaju javnu imovinu u zamjenu za proviziju”, rekao je viši dužnosnik u administraciji novinarima.

U nedjelju je venecuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskim.

SAD zabranjuje američkim kompanijama i pojedincima određene transakcije kako bi se Venecueli uskratio gotov novac, a korumpiranim dužnosnicma onemogućila zarada, piše agencija dpa.

Zabrana stupa na snagu odmah i brani otkup duga od venecuelske vlade ili državnih preduzeća.

Uredba nadopunjuje niz sankcija nametnutih venecuelskoj vladi prošlih godina.

Gotovo svi vladini dužnosnici u Venecueli pogođeni su sankcijama Europske unije ili Washingtona koji je u petak popisu 70 dužnosnika pridodao još jedno, a to je drugi čovjek u državi Diosdado Cabello.

Sjedinjene Države, koje kupuju trećinu venecuelske sirove nafte, prijetile su u prošlosti da će uvesti naftni embargo i zabraniti svojim građanima bilo kakvu transakciju s venecuelskim dugom.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci