Trump se vraća ugovoru koji je zvao katastrofom

Trump se vraća ugovoru koji je zvao katastrofom

Senatori iz poljoprivrednih saveznih država smatraju da bi se povratkom u CPTPP anulirao utjecaj kineskog odgovora na carine.

Zaokret u razmišljanju ili pokušaj umanjenja štete od kineskog protuodgovora na val carina – dvojba je nakon objave vijesti da predsjednik Donald Trump razmatra povratak Amerike u Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP).

Kako navode mediji, Trump je u četvrtak tokom sastanka s republikanskim senatorima iz Kansasa i Nebraske naložio ekonomskom savjetniku Larryju Kudlowu i trgovinskom predstavniku Robertu Ligthizeru razmatranje mogućnosti američkog povratka u navedeni sporazum.

Jedna od prvih odluka

Podsjetimo, radi se sporazumu koji je na samom kraju mandata dogovorila Obamina administracija s još 11 država pacifičkog prstena. Trump je TPP tokom kampanje nazivao “katastrofom”, a jedna od prvih odluka kada je u januaru prošle godine zasjeo u Bijelu kuću bilo je povlačenje američkog potpisa s tog sporazuma. Time je TPP propao, ali je ostalih 11 država predvođenih Japanom početkom ove godine potpisalo novi Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP).

Trump je u poruci na Twitteru napisao kako će se SAD pridružiti pacifičkom sporazumu samo ako je on “suštinski bolji”. Trumpova zapovijed je došla tokom sastanka na temu zaštite američkih poljoprivrednika od kineskih protumjera. Senator Ben Sasse je izjavio poslije sastanka kako je ulazak u TPP najbolji način anuliranja kineskih mjera pridruživanjem krugu država koje “vjeruju u slobodnu trgovinu i vladavinu prava”. Za sada je nejasno koliko je Trump ozbiljan u namjeri povratka, ali je činjenica da njegova trgovinska politika nailazi na sve veće otpore, posebno u saveznim državama sa značajnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Povratak neće biti lagan

Međutim, povratak neće biti lagan, iako je 11 potpisnica CPTPP-a načelno ostavilo otvorena vrata SAD-u. Kako za CNN kaže Edward Alden iz Vijeća za međunarodne odnose, američka pregovaračka pozicija je sada mnogo slabija. Naime, u originalnom TPP-u Amerika je uspjela “progurati” niz klauzula koje se odnose na zaštitu intelektualnog vlasništva. Iz CPTPP-a te odredbe su izbačene, a njihovo ponovno ugrađivanje bi zahtijevalo pristanak svih potpisnica. Trump bi tako mogao zažaliti za Obaminom zaštitom američkih  interesa.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci