Trump razmatra uvođenje sankcija naftnom sektoru Venecuele

Trump razmatra uvođenje sankcija naftnom sektoru Venecuele

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra uvođenje sankcija naftnom sektoru Venecuele koji je od vitalnog značaja za tu državu, kao odgovor na izbore za ustavotvornu skupštinu koji su održani u nedjelju, a koje su SAD već okarakterisale kao “lažno” glasanje, saopštili su američki zvaničnici.

Ne očekuje se da nove mjere podrazumijevaju zabranu naftnih isporuka brodovima iz Venecuele u SAD, što bi bila jedna od najoštrijih opcija, ali mogla bi da se obustavi prodaja lakše američke sirove nafte, koju Venecuela miješa sa teškom, a potom je tako miješanu izvozi dalje, rekli su zvaničnici za Reuters.

Iako konačna odluka nije donesena, neimenovani zvaničnici su naveli da bi SAD mogle da nametnu sankcije i visokim venecuelanskim zvaničnicima. Međutim, navodi se, vrijeme objave takvih informacija ostaje nepoznato.

Kako je agencija prethodno prenijela, američka ambasadorka u UN Nikki Haley poručila je sinoć putem Twittera da su izbori za ustavotvornu skupštinu koje je u Venecueli organizovao predsjednik Maduro “još jedan korak ka diktaturi” i da SAD “neće prihvatiti nezakonitu vladu” u Karakasu.

Agencija navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Washingtona na glasanje organizovano u nedjelju u trenutku kada protesti u kojima ima mrtvih potresaju Venecuelu i birači u velikoj mjeri bojkotuju izbore. Maduro je za ove izbore rekao da će predstavljati početak “nove ere borbe” u ovoj zemlji proizvođaču nafte koja je zapala u krizu.

“Madurovi lažni izbori još jedan su korak ka diktaturi. Nećemo nezakonitu vladu. Venecuelanski narod i demokratija će nadvladati sve”, navela je Nikki Haley na ovoj društvenoj mreži.

Kako je prethodno prenio AFP, Maduro je danas proglasio pobjedu na izborima za ustavotvornu skupštinu.

“Imamo ustavotvornu skupštinu”, rekao je Maduro obraćajući se stotinama pristalica u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopštila da je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci