Trump predstavio budžet za 2019. godinu vrijedan 4.400 milijarde dolara

Trump predstavio budžet za 2019. godinu vrijedan 4.400 milijarde dolara

Američki predsjednik Donald Trump je predstavio budžet za 2019. godinu, “težak” 4.400 milijardi dolara, kojim je projektovan deficit od 984 milijarde dolara.

Američka agencija AP, međutim, smatra da će deficit dostići 1.200 milijardi dolara, nakon prošlosedmičnog budžetskog sporazuma i izdvojenih 90 milijardi dolara za ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa.

To je čak duplo veći deficit u odnosu na prošlogodišnja obećanja Trumpove administracije, navodi američka novinska agencija.

Budžetskim planom se predviđa i pad budžetskih prihoda od 3.700 milijardi dolara u periodu od 2018. do 2027. godine.

Trumpov prijedlog budžeta uključuje i 1.500 milijardi dolara za obnovu puteva, autoputeva, luka i aerodroma u periodu od 10 godina.

Plan se zasniva na korištenju 200 milijardi dolara federalnog novca za podsticanje lokalnih samouprava i saveznih država na ulaganja u infrastrukturne projekte.

Predsjednik SAD-a je u više navrata krivio državne puteve i autoputeve koji su u “stanju raspadanja” da koče američku ekonomiju u nastojanjima da ostvari svoj puni potencijal.

Mnogi u Washingtonu smatraju da je Trump trebao da počne svoj mandat prije godinu dana s inicijativom za infrastrukturu, koja bi dobila podršku obije partije ili koja bi, u najmanju ruku, spriječila demokrate da se suprotstave jednoj popularnoj političkoj mjeri.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci