Trump otkrio prvi nacrt budžeta

Trump otkrio prvi nacrt budžeta

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je otkrio prvi nacrt budžeta svoje administracije kojim se traže duboki rezovi kroz federalne odjele i agencije kako bi se finansirala povećana potrošnja na odbranu.

Nacrt pruža zakonodavcima i javnosti uvid u prioritete Trumpove administracije koja se usredotočava na “ponovnu izgradnju i uspostavu naše nacionalne sigurnosti”, rekao je Mick Mulvaney, direktor Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće, u izjavi u četvrtak.

Prijedlog je nacrt Trumpove administracije za pretvaranje nekih od predsjednikovih obećanja iz kampanje u brojke. Cilj mu je unaprijediti učinkovitost vlade i srezati opterećujuće regulacije.

U ovom budžetu naziva “Amerika na prvom mjestu”, Trumpova administracija poziva na velike rezove u federalnoj vladi i agencijama koji će dokinuti čitave programe i smanjiti broj federalnih zaposlenika za fiskalnu godinu 2018. koja počinje od 1. oktobra 2017.

Budžet predlaže 10,1 milijardu dolara ili 28% smanjenja sredstava u odnosu na fiskalnu godinu 2017. inostranim programima pomoći Državnog sekretarijata, Agenciji za međunarodni razvoj SAD-a i međunarodnim programima Ministarstva finansija.

Ministarstva ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, energije, zdravstva i humanitarnih usluga će doživjeti velike rezove. Agenciji za zaštitu okoliša finansije će biti srezane za 1,6 milijardi dolara ili za 31,4% u odnosu na fiskalnu godinu 2017.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci