Trump ne spominje izuzeća od planirane visoke carine

Trump ne spominje izuzeća od planirane visoke carine

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je sa svjetskim čelnicima o svom planiranom povećanju taksi na čelik i aluminij i ne razmatra nikakva izuzeća od te mjere, izjavio je u nedjelju ministar trgovine Wilbur Ross.

“Znam da je imao razgovore s nizom svjetskih čelnika”, kazao je Ross u intervjuu za ABC-jevu emisiju “This Week”.

“Odluka je očito njegova, ali koliko ja znam u ovome trenutku on razgovara o tome prilično općenito. Nisam čuo da navodi određene iznimke”, rekao je Ross.

Trump je najavio u četvrtak visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali.

“Objavit ću ih sljedeće sedmice”, rekao je Trump u Bijeloj kući tijekom susreta s američkim proizvođačima čelika i aluminija i dodao da će ti porezi biti dugo primjenjivani.

Američki predsjednik je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Europska unija će “oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa”, odgovorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera Sjedinjenim Državama, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

Kanadski ministar međunarodne trgovine Francois-Philippe Champagne je upozorio na “neprihvatljivost” mogućih carinskih pristojbi koje odrede Sjedinjene Države.

“Morate obnoviti vaše industrije”, rekao je Trump industrijalcima koje je primio i objasnio da jeftini uvoz u Sjedinjene Države uništava američke tvrtke i radna mjesta.

Donald Trump se do 11. aprila treba izjasniti o mjerama na uvoz čelika i do 19. aprila za aluminij.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci