Tri banke kreditiraju izgradnju regionalnih cesta u Tuzlanskom kantonu

Tri banke kreditiraju izgradnju regionalnih cesta u Tuzlanskom kantonu

U Direkciji za regionalne ceste Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su potpisani ugovori s tri komercijalne banke o povoljnim kreditnim linijama u ukupnom iznosu većem od 19 miliona KM, kojima će biti finansiran nastavak rekonstrukcije i gradnje regionalnih cesta u ovom kantonu.

Direktor Direkcije za regionalne ceste TK Agan Delibajrić je izjavio da su ugovori potpisani s UniCredit bankom za kreditno zaduženje od 11.530.000 KM, sa Intesa San Paolo bankom za zaduženje od 4.780.000 i s Union bankom za 2.800.000 KM kreditnog zaduženja.

Ugovorena kamatna stopa je 3,3 posto, otplata devet godina, a grace period godina.

Leon Begić iz Uprave Union banke je kazao da su infrastrukturni projekti uvijek najbolji za razvoj, kao i da domaće banke mogu podržati ovakve pa i veće investicije.

Da bi radovi počeli, treba sačekati saglasnost Vlade i Skupštine Tuzalsnkog kantona na plan utroška novca na regionalnim cestama, što bi moglo biti okončano u naredne dvije sedmice, kako predviđaju u Direkciji.

Iz Vlade TK napominju da su ovogodišnja ulaganja u infrastrukturu, uključujući i ovaj kreditni aranžman, veća od 26 miliona KM.

O autoru

Srodni članci