Trgovinski rat će gurnuti svijet u recesiju

Trgovinski rat će gurnuti svijet u recesiju

Kina i Europska unija su poručile jučer da bi jednostrane akcije pojedinih zemalja mogle gurnuti svijet u recesiju i obećale da će se usprotiviti trgovinskom protekcionizmu, aludirajući na SAD.

Vicepremijer i vodeći ekonomski savjetnik kineskog predsjednika kaže da su se Kina i EU, poslije jučerašnjih razgovora u Pekingu, dogovorile da brane multilateralni trgovinski sistem.

“Unilateralizam je u usponu i trgovinske tenzije su se pojavile u vodećim ekonomijama. Kina i EU se oštro protive trgovinskom unilateralizmu i protekcionizmu i vjeruju da takve akcije mogu prouzrokovati recesiju i turbulencije u globalnoj ekonomiji”, izjavio je Lju na zajedničkoj konferenciji za novinare s potpredsjednikom Europske komisije Jirkijem Katainenom.

EU je prošle nedjelje uvela tarife na 3,3 milijarde dolara vrijedne američke proizvode, kao odgovor na američke barijere na uvoz aluminija i čelika iz EU.

Ministarstvo finansija SAD bi ove nedjelje trebalo da predstavi nove propise za kineske investicije u tehnološkom sektoru, što će, kako ocjenjuje “Bloomberg”, izvršiti dodatni pritisak na Kinu.

SAD bi trebale da od 6. jula uvedu tarife na kineski uvoz vrijedan 34 milijarde dolara, a Trump je obećao da će uvesti carine na još 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci