Trgovinski komitet Europskog parlamenta podržao CETA sporazum

Trgovinski komitet Europskog parlamenta podržao CETA sporazum

Trgovinski komitet Europskog parlamenta je podržao sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, čime je otvoren put za njegovu ratifikaciju narednog mjeseca. Na sjednici u Briselu podršku CETA sporazumu pružilo je 25 članova trgovinskog komiteta, dok je njih 15 bilo protiv.

Sporazum CETA je potpisan u oktobru prošle godine, a za njegovo puno stupanje na snagu je još uvijek potrebna ratifikacija u Europskom parlamentu, koji će se 15. februara izjašnjavati o tom sporazumu. Nakon toga, bit će potrebno i odobrenje nacionalnih i regionalnih parlamenata u zemljama članicama EU.

Prema riječima europskih zvaničnika, taj sporazum će otkloniti gotovo sve carine i povećati trgovinu sa Kanadom za 12 milijardi eura godišnje, podstičući privredni rast i otvarajući nova radna mjesta sa obje strane Atlantika.

Sa druge strane, kritičari tvrde da je ovaj sporazum poklon multinacionalnim kompanijama koje će ga koristiti da snize standarde u oblasti zaštite životne sredine i zdravstva.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci

  • Silvana Munivrana

    #StopCETA To je SMRT ZA DEMOKRACIJU. Sa ovim sporazumom, EU bi bila pod posebnom jurisdikcijom samo za investitore. Ovi arbitri mogu vladati i odlučivati protiv demokratski donešenih zakona i propisa te tako potkopati našu demokraciju. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi! Konačno glasovanje u Europskom parlamentu biti će 15. veljače, a do tada moramo povećati pritisak na članova parlamenta koji žele glasovati u korist. https://www.facebook.com/globaljusticeuk/videos/10154489011952034/

  • Silvana Munivrana

    #StopCETA 10 razloga da se suprotstavimo opasnom i kontroverznom sporazumu kao što je CETA.
    https://issuu.com/stopttipceta/docs/10reasons_oppose_ceta