Toyota povećala procjenu godišnje dobiti, unatoč pritisku na ključnim tržištima

Toyota povećala procjenu godišnje dobiti, unatoč pritisku na ključnim tržištima

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor je podigao svoju procjenu cjelogodišnje operativne dobiti za 8,1 posto, s obzirom na to da očekuje da će slabiji jen poboljšati zaradu kompanije, iako je u Sjevernoj Americi suočen sa žestokom konkurencijom.

Kompanija sada očekuje da će operativna dobit dosegnuti 2.000 milijardi jena ili 17,54 milijarde dolara, što se temelji na revidiranoj pretpostavci da će tečaj dolara prosječno iznositi 111 jena. Prethodna prognoza godišnje operativne dobiti je iznosila 1.850 milijardi jena.

Poboljšana prognoza dobiti je više-manje slična prošlogodišnjoj operativnoj dobiti koja je iznosila 1.990 milijardi jena, a i pri nivou procjena analitičara o dobiti od 2.040 milijarde jena.

Povećane procjene se zahvaljuju, među ostalim, dobrim poslovnim rezultatima u proteklom kvartalu.

Najveći japanski proizvođač automobila je objavio u utorak da je u drugom tromjesečju ostvario skok operativne dobiti od 10 posto, a uslijed pozitivnog utjecaja tečajnih razlika, dok je smanjenje troškova neutraliziralo slabiju prodaju vozila na domaćem te tržištu Sjeverne Amerike.

Operativna dobit je iznosila 522,2 milijarde jena u odnosu na 474,6 milijardi u istom prošlogodišnjem periodu, što je malo iznad procjene 11 analitičara u anketi Thomson Reutersa.

U periodu od jula do septembra Toyota je prodala oko 672 hiljade vozila u Sjevernoj Americi, svom najvećem tržištu, u odnosu na 684 hiljade u istom lanjskom periodu.

Konkurentsko takmičenje nastavlja jačati na američkom tržištu, gdje proizvođači nastoje povećati prodaju luksuznih terenaca i manje popularnih modela za široko tržište, nudeći kupcima velike popuste. To je za Toyotu i ostale proizvođače povećalo troškove marketinga.

Na japanskom tržištu prodaja je, pak, tokom kvartala pala za 4,2 posto, na 543 hiljade vozila, dok je u Aziji porasla za 0,3 posto, na 382 hiljade vozila.

Kompanija je u utorak, također, objavila da će otkupiti vlastite dionice vrijednosti 250 milijardi jena. Te planove o otkupu dionica kompanija je najavljivala protekle dvije godine.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci