Timothy Berners-Lee – 25 godina od nastanka World Wide Weba

Timothy Berners-Lee – 25 godina od nastanka World Wide Weba

Čovjeka kojeg danas nazivaju „ocem interneta“, naučnika Timothya Berners-Leea Time Magazin je proglasio jednim od 100 najvažnijih ljudi 20. stoljeća.

Krajem 1980-tih godina, Timothy Berners-Lee je bio zaposlen na institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj. Tada je kombinovanjem različitih tehnika usavršio ovo što danas zovemo World Wide Web, sistem koji omogućava linkovanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računara povezanih telefonskom mrežom. Zbog toga se danas naziva ocem interneta.

Prvu uspješnu komunikaciju preko interneta obavio je 25. decembra 1990. godine, a 1991. godine javnosti je putem interneta prikazao prvu web-stranicu.

Za svoje je zasluge ovaj Britanac s prebivalištem u SAD-u odlikovan viteškom titulom britanske kraljevske kuće. Izum ovog naučnika je transformisao gotovo svaki aspekt našeg života.

On je danas direktor World Wide Web Foundation, koja nastoji osigurati da web služi čovječanstvu tako da ga predstavlja kao globalno javno dobro i osnovno pravo svakog građanina. Timothy Berners-Lee je direktor i World Wide Web Consortium – globalne organizacije zadužene za web-standarde koja uspješno radi od 1994. godine.

Berners-Lee je savjetovao brojne vlade i korporacije kako da koriste internet za razvoj digitalne strategije. Diplomirao je na Oxfordu i trenutno drži predavanja na Massachusetts Institute of Technology na CSAIL i na Univerzitetu u Southamptonu (Velika Britanija).

U posljednjih godinu dana dobio je veliki broj priznanja za svoj rad, među kojima je 10 počasnih doktorata, priznanje Američke akademije nauka za rad kao i priznanje i odlikovanje koje mu je dodijelila Kraljica Elizabeta.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci