Tim koji pobjeđuje – Općina Žepče

Tim koji pobjeđuje – Općina Žepče

Žepče je općina o kojoj se najmanje govori u bh. medijima, a koja zavređuje više pažnje. Zahvaljujući razvoju i napretku općine dobili su BFC certifikat (Business Friendly Certification South East Europe – BFC SEE) – ispunjavajući 12 kriterija i više od 80 potkriterija – svrstala se u uži krug certificiranih općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi.

Žepče se nalazi na jednoj od vitalnih prometnica u centralnoj Bosni koja povezuje istočnu Europu i jadransku obalu. Uz minimalne birokratske procedure i jednostavan pristup parcelama nude odlične mogućnosti za investicije. Žepče je dio razvojne BEAR (Business Excellence Area) inicijative u Bosni i Hercegovini. FDI Magazine (Financial Times Group) izabrao je područje Žepča kao jednu od 10 najboljih destinacija za ulaganje u Europi, po kriteriju isplativosti za investitore u 2014/15. godini.

Općina Žepče je uspješno nastavila poslovanje u 2016. godini na osnovu kojeg je dobila priznanje za unapređenje rada lokalne administracije koju je primio općinski načelnik Mato Zovko na IV regionalnom BFC SEE kongresu u Podgorici, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i NALED-a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga.

Općina Žepče 80% proizvodnje izvozi na europska tržišta

Ovim priznanjem Općina Žepče je prepoznata kao učinkovita lokalna administracija koja razvija povoljnu investicionu klimu za domaće i strane investitore. S tom namjerom je osnovan i Centar za investitore koji djeluje u okviru Razvojne agencije Žepče, i prepoznat je u domaćim i međunarodnim okvirima, naglašeno je prilikom dodjele prestižnog certifikata Općini Žepče.

Dinamična i kvalificirana radna snaga obrazuje se prema potrebama preduzeća i po mjeri poslovnog okruženja. Značajan potencijal u metalskom, drvoprerađivačkom, tekstilnom i poljoprivrednom sektoru prepoznali su domaći i strani investitori koji preko 80% proizvodnje izvoze na europska tržišta.

Načelnik Općine Žepče i njegov tim su posvećeni olakšavanju ulaganja i kreiranju modernog poslovnog okruženja za razvoj poslovanja i visokih standarda za život i napredovanje u općini.

Za naš portal direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko istakla je kako su postigli uspjeh: „Prethodnu pozitivnu ocjenu evaluatora potvrdila je Verifikacijska komisija koja je ukupnu ispunjenost kriterija ocijenila sa 90,3%. Zvaničnu odluku donijelo je Regionalno vijeće koje je jednoglasno odlučilo da je općina Žepče ispunila sve potrebne uvjete za dodjelu međunarodnog certifikata za povoljno poslovno okruženje. Tijekom 12 mjeseci procesa pripreme, općina Žepče trebala je da dokaže u kojoj mjeri ispunjava 12 kriterija i više od 80 podkriterija, koji se, između ostalog,  odnose na  proces strateškog planiranja, uspostavu jedinice za lokalni ekonomski razvoj (RAŽ) i Privrednog savjeta (LEF-a Žepče),unapređenje kvalitete usluga i informacije koje jedinica lokalne samouprave pruža gospodarstvenicima i stranim investitorima.“

Općina Žepče se izgrađivala i prilagođavala novim izazovima poslovnog sektora i otvarala se za što bolju saradnju i zajednički rad s postojećim privrednicima i potencijalnim investitorima.

Princip rada Općine Žepče – „one stop shop“

Općina Žepče prati procese unapređenja procedura za investitore, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

 „Dobijanjem međunarodno priznatog certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) općina Žepče očekuje kvalitetniju regionalnu suradnju sa poslovnim sektorom i međunarodnim institucijama i bolje prepoznavanje od strane domaćih institucija koje su zadužene za regionalni ekonomski razvoj BIH, u njihovim razvojnim planovima i na aktivnijoj promociji investicijskih potencijala općine Žepče na regionalnoj i međunarodnoj razini“, ističe Janko.

Iz Razvojne agencije Žepče ističu da će u narednom periodu fokus rada biti na Centru za investitore koji je uspostavljen  u okviru Razvojne agencije Žepče  i funkcioniše po principu usluge „one stop shop” – sve na jednom mjestu. Zadatak Centra je da olakša proces investiranja zainteresiranim ulagačima u općinu Žepče i da pruži sve potrebne informacije od  procesa registracije preduzeća do ishodovanja dozvola pri gradnji poslovnog objekta. Centar povezuje investitora sa domaćim privrednicima u cilju ostvarivanja zajedničkih poslovnih projekata te posreduje u komunikaciji s nadležnim institucijama na državnom, kantonalnom i lokalnom nivou. Centar omogućava pristup informacijama o programima obuke radne snage prema potrebama investitora. Stranim i domaćim kompanijama na raspolaganju su: Baza investicijskih lokacija, Baza dobavljača, i Baza radne snage općine Žepče.

Općina Žepče je zajedno sa općinama Goražde, Tešanj i Bosanska Krupa dokazala da nije nemoguće promijeniti stvari nabolje, dovoljno je samo da svako radi isključivo svoj posao. Nietzsche je davno rekao, a ove općine su dokazale da „htijenje oslobađa, jer je htijenje stvaranje“.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci