Teslin Model 3 službeno stigao na tržište

Teslin Model 3 službeno stigao na tržište

Elon Musk je napravio historijski korak: njegova kompanija Tesla isporučila je svoje prvo vozilo za masovno tržište, Model 3.

Musk je isporučio prvih 30 Model 3 automobila na zabavi u petak navečer, označivši početak proizvodnje. Proizvođač električnih automobila želi pojačati proizvodnju na 1.500 limuzina mjesečno u septembru i 20.000 automobila u decembru.

Sa cijenom od 35.000 dolara, Model 3 može voziti 220 milja na jednom punjenju, ima ubrzanje do 60 km na sat u 5,6 sekundi, te mogućnost podrške Teslinog autopilota, kao što je sposobnost da se kreće u prometu na autocesti i parikira sam. Automobil dolazi u različitim bojama – crnoj, ponoćno srebrnoj, duboko plavoj metalik, srebrnoj metalik, biserno bijeloj i crvenoj.

Kupci mogu platiti dodatnih 9.000 dolara za model Premium 3, koji ima raspon od 310 milja i može ubrzati do 60 km/h u 5,1 sekundi.

Automobil je objavljen u martu 2016. i od tada je zabilježio oko 500.000 predbilježbi. Limuzina je rasprodana barem do sredine 2018. Model 3 se pridružuje Teslinim luksuznim automobilima (Model S) i (SUV Model X).

To je veliki trenutak za Teslinog predsjednika uprave Elona Muska, koji je svojim „master planom” iz 2006. kao krajnji cilj postavio proizvodnju električnih automobila po pristupačnim cijenama.

Tesla je podigao profil za električne automobile 2008. izdavanjem svog prvog sportskog automobila, Roadster. Kompanije kao što su General Motors i Toyota su, također, investirale u tehnologije električnih vozila, ali ono što je Tesla prvi pokazao jeste da automobili na baterijski pogon mogu biti seksi.

Od tada, preduzeće je opstajalo na svojoj liniji luksuznih vozila, ali je njegov stožer u potrošačkom prostoru značajan. Model 3 prikazuje Teslinu želju da postane krajnje odredište za sva električna vozila.

U očekivanju Modela 3, Tesline dionice su porasle za više od 50% u prošloj godini. Tržišna vrijednost kompanije može se uporediti sa General Motorsom i Fordom.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci