Aktuelno:
Tesla gradi najveću bateriju na svijetu

Tesla gradi najveću bateriju na svijetu

Elon Musk i Tesla Energy su objavili da će u saveznoj australskoj državi Južnoj Australiji do kraja godine sagraditi najveću bateriju na svijetu koja će pohranjivati energiju iz 99 vjetroturbine i omogućiti regiji da uvijek ima dovoljno struje, čak i pri najvećoj potrošnji.

Dakako neće se raditi o jednoj ogromnoj “Duracelki” nalik onoj kakvu imate u daljinskom TV-a, već o mreži Powerpack baterijskih jedinica koje će biti uvezene u jedan sistem od 100 megavata, što bi moglo biti dovoljno za energetske potrebe čak 30.000 domaćinstava.

U septembru prošle godine snažna oluja je teško oštetila energetsku infrastrukturu Južne Australije, čime je oko 1,7 miliona stanovnika ostalo bez struje. Iz tog razloga Vlada Južne Australije je donijela odluku da se osigura energija iz obnovljivih izvora za sve građane, te je pokrenula konkurs za kompanije koje mogu instalirati takve sisteme kapaciteta od najmanje 100 megavata.

Na konkursu je odabrana ponuda kompanije Tesla Energy, koja će osigurati 100 MW/129 MWh Powerpack sistem Neoenovoj Hornsdale Wind farmi pokraj Jamestowna.

Kada projekat bude dovršen u decembru ove godine, ovo će biti najveći litij-ionski sistem za pohranu energije na svijetu.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci