Tešanjski AS Group ovladao Svjetlost SARS-om

Tešanjski AS Group ovladao Svjetlost SARS-om

Nastavlja se prodor AS Groupa u segment izdavačke i maloprodajne knjižarske djelatnosti, izvještava Indikator.ba. Nakon što je osvojila Svjetlostkomerc, AS Group se pojavljuje kao preuzimač srodnog društva Svjetlost SARS.

U jučerašnjoj transakciji na Sarajevskoj berzi Swity d.o.o. Gradačac (bivši Vegafruit), koji je pod kontrolom AS Groupa, kupio je za 1,17 mil. KM gotovo 25 posto dionica Svjetlost SARS-a, koje je prodao Mevljudin Pljakić iz Kosovske Mitrovice.

Budući da Svjetlostkomerc (od prošle godine pod kontrolom AS Groupa) već ima u Svjetlost SARS-u 19,7 posto dionica, tako kompanije kojima upravljaju uspješni Tešnjaci u povezanom djelovanju sada posjeduju oko 44,7 posto dionica ovog društva.

To znači da su se u skladu sa zakonom stekli uslovi za objavu tender ponude za sticanje i preostalih dionica Svjetlost SARS-a.

P-Trade d.o.o. Sarajevo, Svjetlostkomerc i Mevludin Pljakić kupili su u oktobru sveukupno 70,47 posto dionica Svjetlost SARS-a. Udjele su tada prodali ZIF Bonus, ZIF Group, ali i brojni manjinski dioničari. Pljakić, koji je očigledno odigrao ulogu “trojanskog konja”, sada se izvukao iz vlasništva. Najveći dioničar Svjetlost SARS-a ostaje P.TRADE d.o.o. Sarajevo, koji je saveznik AS Groupa ne samo u njegovim akcijama u Svjetlost SARS-u nego i zajednički “napadač” na preuzimanje tuzlanske Solane.

Društvo P.TRADE d.o.o, čiji je osnivač prema Registru poslovnih subjekata Amel Hadžiabdić, poznato je kao distributer espresso kafe Lavazza na tržištu BiH.

Svjetlost SARS je sa 30. junom posjedovao nekretnine, postrojenja i opremu u neto vrijednosti 2,22 mil. KM, uglavnom u građevinskim objektima, te ne čudi da je atraktivna meta za preuzimanje.
Ima tri poslovnice i 16 zaposlenika.

Indikator/L.Đ

O autoru

Srodni članci