Tempo zapošljavanja u Francuskoj ponovo na predkriznom nivou

Tempo zapošljavanja u Francuskoj ponovo na predkriznom nivou

Francuska ekonomija je otvorila u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca više od 50 hiljada novih radnih mjesta, čime se tempo zapošljavanja vratio na predkrizni nivo, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci.

Francuska je prošle godine zahvaljujući niskim kamatnim stopama, oporavku globalne ekonomije i optimizmu poslovnih čelnika dokončala desetogodišnji period slabašnog rasta i zapošljavanja u kojem je bez posla ostalo gotovo 3,5 miliona ljudi.

U četvrtom tromjesečju 2017. je otvoreno 53.300 novih radnih mjesta, što je za 0,3 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je u prvoj procjeni državni zavod za statistiku INSEE.

Time je u prošloj godini ukupan broj novootvorenih radnih mjesta dosegao 253.500, što predstavlja povećanje za 1,3 posto u odnosu na 2016. godinu kada je francuska ekonomija porasla najsnažnijim tempom od 2011.

Iz statističkog zavoda za Reuters su kazali da je tempo zapošljavanja u prošloj godini bio najsnažniji od 2007, prije izbijanja finansijske krize koja je u Francuskoj potaknula recesiju i prouzrokovala ukidanje stotina hiljada radnih mjesta.

Unatoč pojačanom zapošljavanju stopa nezaposlenosti već šest godina nije pala ispod nivoa od devet posto, uz objašnjenje mnogih poslodavaca da ne mogu pronaći radnike s potrebnim kvalifikacijama. Nestašica radne snage najteže pogađa industriju, mašinogradnju i sektor informatičkih tehnologija.

Podaci za posljednje prošlogodišnje tromjesečje pokazuju da su gotovo sva nova radna mjesta otvorena u dominantnom uslužnom sektoru. U industriji je neto zatvoreno 400 radnih mjesta, što znači da je zamalo zaključila petogodišnji trend pada zapošljavanja. U građevinskom sektoru neto je otvoreno 4.900 radnih mjesta.

INSEE je u utorak izvijestio i da je u januaru u Francuskoj osnovano 55.675 kompanija, gotovo 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, iako su čak 44 posto novih preduzeća osnovali samozaposleni radnici registrirani kao pravne osobe, napominje Reuters.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci