Tehnologija koja prati zdravlje sportista

Tehnologija koja prati zdravlje sportista

U prostorijama kompanije “Blue Run Ventures“ u Menlo Parku u Kaliforniji start-up pod nazivom “Kitman Labs“ mijenja način na koji profesionalni sportski timovi mjere rizik od povreda za svoje igrače.

Posebno senzacionalno djeluje potencijal ove tehnologije u poslovnom svijetu, u smislu procjene zdravstvenog profila običnih ljudi. Međutim, za sada je ova tehnologija vezana isključivo za oblast sporta i ljude koji su izloženi težim fizičkim naporima.

“Capture” je Kitmanov alat za analizu podataka koji skenira zglobove i mišiće. Microsoft Surface tablet, spojen s Kinectom, skenira i prikazuje siluetu testirane osobe. Tehnologija funkcionira tako da prikazuje kretanje u graficima i brojkama, tako da se može uočiti bilo kakva nepravilnost.

Danas više od 20 različitih profesionalnih sportskih timova u svijetu fudbala, bejzbola i ragbija koristi Kitmanovu tehnologiju kako bi pratili zdravlje svojih igrača. Kombinacija mobilnog uređaja poput “Surfacea“ i tehnologije koja skenira u 3D-u , kao i trenutne analize podataka omogućava NFL timovima poput “Miami Dolphinsa“ da prate svoje sportaše nekoliko puta sedmično umjesto nekoliko puta godišnje.

“Kitmanov“ osnivač i direktor je Stephen Smith.

Preuzeto sa: www.forbes.com

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci