Tabaković: Neto devizne rezerve na najvišem nivou ikada

Tabaković: Neto devizne rezerve na najvišem nivou ikada

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da neto devizne rezerve zemlje nikada nisu bile na višem nivou nego sada, te da su sa 5,9 milijardi eura, koliko su iznosile u 2008. godini, lani dostigle 8,4 milijarde eura.

Tabaković je na sjednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava navela da je nivo bruto deviznih rezervi veći jer u njih ulazi i 1,8 milijardi eura, koliko iznose obavezne rezerve banaka deponovane kod NBS.

Ona je dodala da Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ nikada nije imala bolje odnose, prenose beogradski mediji.

“Nama MMF treba kao overa ispravne ekonomske politike koju vodimo kao mala i otvorena ekonomija, koja ne može da se izoluje od svetskih tokova”, istakla je Tabaković.

Ona je dodala da je NBS postizanjem i očuvanjem finansijske i cjenovne stabilnosti u protekle dvije godine na najbolji način doprinijela ubrzanju rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/, koji je u 2016. godini iznosio 2,8 posto.

“Za godinu dana inflacija je svedena sa 12,9 odsto, koliko je iznosila u oktobru 2012. godine, na 2,2 odsto u oktobru 2013. godine. Sada, četiri godine nakon toga, inflacija je niska i stabilna”, rekla je Tabaković.

Ona je navela da je prosječna međugodišnja stopa rasta inflacije u 2016. godine iznosila 1,2 posto, a 2015. godine 1,4 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci